open-navfaktor-logo
search
Moskovska vojska
Rusija tvrdi da je zaustavila napad ukrajinske bespilotne letjelice na krimsku flotu
Ruska vojska optužila je Ukrajinu za "masivni" napad bespilotnim letjelicama na njenu Crnomorsku flotu na Krimu u subotu, tvrdeći da je Ujedinjeno Kraljevstvo pomoglo u napadu koji je oštetio brod.
29.10.2022. u 15:52
get url
text

Luka Sevastopolj na Krimu, koji je Moskva anektirala, nekoliko je puta bila meta napada u posljednjih nekoliko mjeseci, a taj grad služi kao sjedište flote i logističko je središte za operacije u Ukrajini.

Ruska vojska tvrdi da je "uništila" devet bespilotnih letjelica i sedam pomorskih objekata u napadu rano u subotu u toj luci.

Moskovske snage su tvrdile da su britanski "specijalci", za koje su rekli da su smješteni u gradu Ochakiv na jugu Ukrajine, pomogli u pripremi i obuci Kijeva za izvođenje napada.

Veliku Britaniju Moskva vidi kao jednu od najneprijateljskijih zapadnih zemalja i tvrdi da je ista britanska jedinica bila uključena u eksplozije plinovoda Sjeverni tok prošlog mjeseca.

Moskovska vojska saopćila je da su brodovi koji su ciljali njihovu krimsku bazu bili uključeni u dogovor uz posredovanje Ujedinjenih nacija da se omogući izvoz ukrajinskog žita. Rusija je nedavno kritizirala taj dogovor, navodeći da je njen vlastiti izvoz žitarica pretrpio štetu zbog zapadnih sankcija.

Mihail Razvožajev, guverner Sevastopolja postavljen u Moskvi, rekao je da je subotnji napad dronovima bio "najmasovniji" koji je poluotok vidio. Gradske službe bile su u "pripravnosti", ali je kaže da nije oštećena "civilna infrastruktura" te je pozvao stanovnike da ne stavljaju videa o napadima na društvene mreže.

Napadi na Krim, koji je Moskva anektirala 2014. godine, pojačani su posljednjih sedmica, dok Kijev vrši protuofanzivu na jugu kako bi povratio dio zemlje koje je Moskva držala mjesecima, javio je AFP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.