open-navfaktor-logo
search
Zaoštreni odnosi
Rusija: Izrael je odgovoran za rušenje našeg aviona, imamo pravo na adekvatan odgovor
Skrivajući se iza našeg aviona, izraelski piloti su ga postavili kao metu sirijske zračne odbrane, rečeno je iz ruskog ministarstva odbrane
18.09.2018. u 12:17
get url
text

Ministar odbrane Rusije Sergey Shoygu izjavio je danas da je sva odgovornost za pad ruskog vojnog aviona i za smrt članova posade na Izraelu.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopćilo ranije danas kako je vojni avion oboren sirijskim protivzračnim sistemom S-200 i da je taj nesretni slučaj uzrokovan izraelskim zračnim napadima u Siriji.

Kasno sinoć iznad Sredozemnog mora s radara je nestao ruski avion Il-20 sa 15 vojnika.

Glasnogovornik Ministarstva Igor Konashenkov izjavio je danas da su sirijske odbrambene snage gađale izraelske avione F-16 koji su u tim trenucima izvodili napade na mete u sirijskoj Latakiji u kojoj se nalazi i ruska vojna baza Khimeimim ka kojoj je srušeni ruski avion i letio.

Konashenkov tvrdi da su izraelski piloti iskoristili ruski avion kao zaklon i tako ga učinili metom projektila S-200.

- Skrivajući se iza našeg aviona, izraelski piloti su ga postavili kao metu sirijske zračne odbrane - pojasnio je Konashenkov.

On je također kazao da je Izrael obavijestio Rusiju o intervenciji u Siriji svega minut prije njenog početka i da tako nije ostavio vremena za sklanjanje ruskog aviona na sigurno.

- Posljedica izraelskih akcija je pogibija 15 ruskih vojnika. Te akcije smatramo neprijateljskim činom. To nije u skladu s rusko-izraelskim partnerstvom i zadržavamo pravo da adekvatno odgovorimo - kazao je Konashenkov.

S druge strane, glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Emmanuel Nahshon odbio je za Anadoliju komentirati slučaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.