open-navfaktor-logo
search
Teška situacija
Rudari Kreke: Ako EPBiH ne trebaju rudnici, uvežite nam staž, isplatite otpremnine i svako na svoju stranu
Osim u Rudnicima mrkog uglja Zenica, jučer su i u Rudnicima Kreka Tuzla, najvećim u sklopu Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, rudari izrazili svoj radnički neposluh prekidom proizvodnje u svim organizacionim jedinicama zbog kašnjenja s isplatom oktobarske plaće. 
23.11.2022. u 13:02
get url
text

VEZANI TEKST - Rudari Kreke obustavili proizvodnju

- Da, jučer ujutro rudari su izrazili svoj radnički neposluh tražeći isplatu plaće za oktobar. Isti dan, negdje oko 15 sati, plaća je uplaćena i radnici u drugoj smjeni otišli su na posao - kaže za Faktor Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata radnika Rudnika uglja Kreka iz Tuzle.  

Smatra kako uopće nije trebalo ni doći u ovakvu situaciju.

- Blokada bankovnog računa koja je rezultat sudskih presuda po tužbama radnika za neplaćanje doprinosa za penzijsko osiguranje, kako to kaže ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, nije nešto što treba zanimati rudara.

To je posao za menadžment, naše je da uradimo posao i to je to. Od početka 2021. iz EPBiH ide priča kako ima na stotine rudara viška, kako se trebaju zatvarati rudnici, pogoni..., širi se negativna atmosfera. I tako rudari napuštaju rudnike i onda su primorani tužiti preduzeća zbog neuplaćenih doprinosa. Ali, to je u ingerenciji EPBiH. 

Pa, EPBiH upravlja rudnicima, postavljaju svoje direktore, prokuristu koji je njihov zastupnik koji sve mora potpisati. Šta ima rudar s tim, osim što očekuje redovnu isplatu pošteno zarađene plaće - ističe Tokić. 

VEZANI TEKST - Predsjednik Sindikata Kreke Zuhdija Tokić: Neki bageri stoje po godinu jer nema radne snage

Smatra kako je nemoguće poslovati pozitivno u zadatom ambijentu.

- Prosječna prodajna cijena tone uglja EPBiH je 50,13 KM, a 83 KM iznosi troškovna. To nisu podaci Sindikata, već  stručnih službi rudnika. Znači, imamo apsurd da što se više proizvode uglja, rudnik ide u veći minus.

Pri tome treba znati da stanovništvo ne može kupiti ugalj, znači nemamo mogućnost prodavati proizvod po komercijalnoj cijeni. Sve ovo predugo traje.

Ako EPBiH ne trebaju rudnici, uvežite nam staž, uz otkaz nam isplatite otpremnine i svako na svoju stranu. Onda neka EPBiH na berzama nabavlja ugalj - naglašava Tokić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.