CME se o prodaji oglasio saopćenjem.

- PPF Grupa (PPF) objavljuje da je njena podružnica CME Media Enterprises B.V. (CME) potpisala ugovor o preuzimanju 100 posto vlasništva u RTL Hrvatska d.o.o. (RTL Hrvatska), hrvatskoj komercijalnoj televiziji. Imovina je procijenjena na 50 miliona eura. Kao dio transakcije CME je osigurao dugoročna prava na zadržavanje i korištenje RTL brenda u Hrvatskoj - navodi CME u saopćenju, prenosi Jutarnji.

- CME trenutno posjeduje i vodi poslovanje vodeće srednjoevropske SVOD (usluga videa na zahtjev) platforme VOYO kao i pet vodećih televizija u Bugarskoj, Republici Češkoj, Rumuniji, Slovačkoj i Sloveniji. Ova transakcija podliježe uobičajenim uvjetima zaključenja uključujući dobijanje odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog takmičenja i Agencije za elektronske medije u Hrvatskoj. Zaključenje transakcije se očekuje sredinom 2022.

- PPF kao kompanija je uvijek otvoren prema zanimljivim idejama za rast i ulaganja, a vidimo da je Adria regija rastuća regija s izuzetnim potencijalom. Imamo vrlo uspješnu operaciju s ProPlus-om u Sloveniji i vjerujem da ove dvije zemlje Adria regije mogu paralelno dobro raditi. Kao i na drugim tržištima i u Hrvatskoj ćemo se fokusirati na digitalizaciju i stvaranje lokalnog sadržaja nastavljajući se isticati po pluralističkom i visokokvalitetnom novinarstvu - izjavio je Didier Stoessel, glavni izvršni direktor CME za Republiku Češku, Rumuniju, Slovačku i Sloveniju.

Kako navode iz grupe, PPF Grupa posluje u 25 zemalja, investirajući u više sektora, uključujući finansijske usluge, telekomunikacije, medije, biotehnologiju, nekretnine i inženjering. Doseg PPF Grupe proteže se od Evrope do Sjeverne Amerike i diljem Azije. Grupa posjeduje imovinu vrijednu 40,3 milijarde eura i zapošljava 80 hiljada ljudi diljem svijeta (30. juna 2021.)

CME je jedna od vodećih kompanija u medijskoj i industriji zabave na području srednje i istočne Evrope. CME emitira 33 televizijska kanala, zemaljska (free-to-air) i naplatna te doseže ukupno 45 miliona gledalaca, dodaje se u saopćenju.