open-navfaktor-logo
search
Fudbalski osuđenici
Ronaldinho nije ni prvi ni posljednji: Zbog čega je Ferguson u zatvoru proveo 44 dana?
Brazilski čarobnjak Ronaldinho nedavno je završio iza rešetaka nakon što je sa svojim bratom pokušao ući u Paragvaj s lažnim pasošem.
27.03.2020. u 12:50
get url
text

Da stvar bude gora po legendarnog fudbalera na prvom ročištu koje je održano, zbog pandemije koronavirusa, nije se pojavio jedan od ključnih svjedoka.

Ronaldinhu prijeti najmanje šest mjeseci zatvora, no daleko od toga da je bivši igrač Barcelone prvi fudbaler koji je zaglavio iza rešetaka.

Britanski The Sun podsjetio je svoje čitaoce na neke od najpoznatijih fudbalera koji su nastupali na Otoku, a koji su također odradili zatvorske kazne.

U martu 2015. godine bivši fudbaler Manchester Cityja Adam Johnson uhapšen je zbog, kako navodi The Sun, "seksualnih aktivnosti" s 15-godišnjom djevojčicom. Johnson je osuđen na šest godina zatvora.

Određeno vrijeme iza rešetaka proveo je i nekadašnji napadač Arsenala Ian Wright, koji je u zatvoru proveo dvije sedmice nakon što je vozio bez vozačke dozvole.

Ched Evans je osuđen za silovanje 19-godišnje djevojke u maju 2011. godine. Bivši napadač Sheffield Uniteda i reprezentativac Velsa osuđen je na pet godina zatvora. Ipak, na ponovljenom suđenju 2016. godine poništena je prethodna odluka suda. Trenutno nastupa za Fleetwood Town.

Bivši napadač West Bromwich Albiona Lee Hughes osuđen je na šest godina zatvora zbog saobraćajne nesreće sa smrtnih ishodom, no iza rešetaka je proveo tri godine, i to u zatvoru Featherstone u Staffordshireu.

Kazna od sedam godina i četiri mjeseca zatvora izrečena je nekadašnjem golmanu Plymoutha Lukeu McCormicku jer je prouzrokovao saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli Arron Peak (19) i njegov brat Ben (8). On je zaspao za volanom dok se vraćao pijan s vjenčanja klupskog kolege. Trenutno nastupa za Swindon Town.

Legendarni kapiten Arsenala Tony Adams proveo je u zatvoru četiri mjeseca zbog saobraćajne nesreće koju je skrivio. Adams je od liječenog alkoholičara stigao do kapitena reprezentacije Engleske, a nakon svega osnovao je kliniku koja pomaže sportistima da se bore protiv ovisnosti o alkoholu, drogama i klađenju.

Među onima koji imaju "robijaškog" iskustva su i bivši fudbaler Liverpoola Jermain Pennant (tri mjeseca), legenda Evertona Duncan Ferguson (tri mjeseca) i Marlon King (18 mjeseci).

Vrijedi napomenuti da je bivši napadač Evertona, koji je nedavno jedno vrijeme bio i v. d. menadžera tima s Goodison Parka, bio prvi fudbaler koji je osuđen zbog nečega što je učinio na terenu. Zbog udaranja glavom protivničkog fudbalera, u vrijeme dok je nosio dres Glasgow Rangersa. Zbog udaranja Johna McStayja, igrača Raith Roversa, 1994. godine u zatvoru je proveo 44 dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.