Doktor u dječijem dispanzeru Edin Mujković ističe da su razlog respiratorne infekcije koje u najvećem broju slučajeva uzrokuje virus. Također, primjetan je i veći broj djece koja boluju od varičela, kao i djece koja su pozitivna na beta hemolitički streptokok, tzv. gnojne angine.

- U posljednja dva mjeseca dnevno smo u prosjeku imali do 80 pacijenata, a u posljednjih sedam dana, taj broj je povećan na 120-150 djece. Uglavnom, djeca dobro reaguju na terapiju kada je virusna infekcija u pitanju, međutim kada se javi bakterijska infekcija onda se po potrebi mora uključiti i antibiotik - pojasnio je doktor Mujković.

Naveo je da je u posljednjih sedam dana registrovano i desetak upala pluća kod djece te da se iz mjeseca u mjesec bilježi povećanje broja djece koja boluju od varičela.

- Zadnjih par mjeseci povećan je broj djece oboljelih od varičela. Naša statistika pokazuje da je u augustu bilo osam takvih pacijenata, u septembru deset, oktobru 49, dok je u novembru bilo 108 i u decembru do danas 19 pacijenata. S obzirom na to da su zaista velike gužve u dječijem dispanzeru savjet roditeljima da, ako recimo temperatura kod djeteta nije veća od 38, ne dolaze odmah u dispanzer i pokušaju dan-dva obarati temperaturu, pa tek ako se stanje pogoršava da se jave ljekaru - kazao je on.