open-navfaktor-logo
search
Reakcija na tekst
Republika Turska je demokratska, sekularna, socijalna i pravna država
Ured za komunikacije Predsjedništva Republike Turske oglasio se saopćenjem za javnost povodom teksta pod naslovom "Erdogan mi je uzeo sve, šansa bi mi mnogo značila"
13.11.2021. u 18:39
get url
text

Saopćenje prenosimo u cjelosti. 

- U vijesti objavljenoj danas na portalu Klix.ba pod naslovom "Erdogan mi je uzeo sve, šansa bi mi mnogo značila", su izjave članova FETO-a koji su 15. jula pokušali izvesti državni udar u Turskoj i koji su ukradenim oružjem od države, tenkovima i helikopterima ubili više od 400 civila i pobjegli u inostranstvo umjesto da odgovaraju pravdi, i primjer su operacije percepcije koje se provede u cilju klevetanje Turke i predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

Kao što svi znaju, Republika Turska je demokratska, sekularna i socijalna pravna država. U Turskoj kao dio demokratije, postoji 116 političkih partija. U Velikoj narodnoj skupštini Turske nalazi se ukupno 14 političkih partija, uključujući AK Partiju, kao i glavnu opozicionu stranku CHP, i pet nezavisnih zastupnika. Turska ima dugogodišnju kulturu demokratije. Izjave u vijestima "Erdogan mi je oduzeo svu imovinu što nisam ušao u njegovu stranku, jer se nisam slagao s njegovim stavovima" potpuno su neosnovane i lažne. Turska je demokratska zemlja koja je uspjela živjeti zajedno sa svojom opozicijom, suprotstavljenim stavovima, različitim vjerovanjima i kulturama, međusobno se uvažavajući i zajedno postizati velike uspjehe.

Međutim, niti jedna država ne bi tolerisala terorističku organizaciju i njene članove koji pokušavaju da promijene demokratski režim silom oružja i ubijaju civile. Ti ljudi treba da se suoče sa pravdom, a ako su počinili zločine treba ih kazniti.

Hakan Šukur (Şükür) je prije, od 17. do 25. decembra 2013. kada je od strane FETO-ovog pravosuđa pokušan državni udar, istupio iz AK Partije kao narodni zastupnik, te je postao nezavisni pzatupnik u Velikoj narodnoj skupštini Turske (TBMM).

Dana 12. februara 2015. na Šukurovom Twitter profilu su bili uvredljivi komentari na račun predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegovog sina, poslije čega je protiv njega pokrenuta tužba u februaru 2016. godine, međutim, Šukur nije učestvovao u suđenju.

Utvrđeno je da je Šukur otišao u inostranstvo sa aerodroma Atatürk u Istanbulu 19. novembra 2015. godine.

Mehmet Lütfü Ayal, poznat kao FETO-ov "Imam iz Obale Slomovače", u svojoj izjavi tužilaštvu je naveo da je otišao u Pensilvaniju nedjelju dana prije 17. decembra i vratio se, te da je FETO-ov kolovođa Gülen na tom sastanku rekao da napišu pismo o ostavci Šukuru zajedno sa nekoliko drugih zastupnika.

U oktobru 2016. godine otkriveno je da je Šukur među korisnicima ByLocka koje koriste članovi FETÖ-a, a dešifrovan od strane MIT-a, te da se na pripremljenoj listi nalaze na "narandžastoj" kategoriji.

Ime Hakana Šukura je također uključeno u optužnicu za slučaj sa 111 osumnjičenih u Drugom višem sudu u Ušaku 26. marta 2017. godine, od kojih je 24 privedeno u kojoj je vođa FETÖ Gülen kao osumnjičeni broj jedan.

Šukur, koji je sebi uspostavio luksuzan život nakon što je pobjegao iz Turske u SAD, izjavio je, prema sajtovima za procjenu vrijednosti nekretnina u regionu, cijena kuće u državi Kalifornija, u kojoj je u to vrijeme boravio sa porodicom, iznosila 3 miliona dolara, sa mjesečnom kiriju od 6. 850 dolara.

Skrećući pažnju na svoju naklonost luksuznim automobilima pored svoje kuće od 3 miliona dolara, Šukur je otvorio kafe-restoran pod nazivom "tuts Bakery-Cafe" u blizini University Avenue, najprometnije ulice Palo Alta, jednog od važnih centara San Francisca, i ovo mjesto je mjesto susreta članova FETO-a u regionu.

Međutim, Hakan Šukur otišao je iz Turske u Ameriku i svojim izjavama na društvenim mrežama priznao da su ga drugi članovi FETO-a prevarili za oko 2 miliona dolara. Nakon što su mu njegovo bogatstvo oduzeli članovi FETO-a, Hakan Šukur sada pokušava oklevetati Tursku i predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana agitiranjem i dijeljenjem informacija koje nemaju veze s činjenicama kako bi zaradio novac od drugih zemalja - navodi se u saopćenju Ureda za komunikacije Predsjedništva Republike Turske. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.