open-navfaktor-logo
search
Liga nacija
Remi kao pobjeda: Robert Prosinečki najavio pohod na EURO
Zmajevi su pokazali zrelost, odigrali su pametno i sa 20.000 navijača proslavili su veliki uspjeh
15.11.2018. u 23:23
get url
text

Robert Prosinečki, selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, bio je zadovoljan nakon remija protiv Austrije u Beču, gdje su njegovi izabranici izborili plasman u evropsku elitu.

Zmajevi su pokazali zrelost, odigrali su pametno i sa 20.000 navijača proslavili su veliki uspjeh, jer su osim plasmana u Ligu A, izborili i plasman u play-off kroz koji će se boriti za plasman na EURO 2020.   

 - Veoma teška utakmica, a remi nam mnogo znači. Austrijanci su morali pobijediti da bi ostali u igri za prvo mjesto. Bili smo bolji prvo poluvrijeme, Austrija drugo, a rezultat je na kraju takav kakav je. Mislim da je dobar. Imamo kvalitet, zaista dobre igrače, morate znati da su Džeko, Pjanić, danas bili veoma dobri. Imamo igrače koji igraju u velikim klubovima, mlade koji tek dolaze. Dobili smo samouvjerenost više nego prije, naročito kada pobjeđujete i ostvarujute dobre rezultate. U nizu smo od devet utakmica bez poraza i mogu čestitati svojoj ekipu na dobrom rezultatu - kazao je Prosinečki.

Prosinečki je i na pres konferenciji pohvalio svoje izabranike.

- Bilo je jako puno naših navijača. Izvanredno su bodrili reprezentaciju i bio je fenomenalan ambijent. Prvo poluvrijeme smo odigrali izvanredno, dominirali, imali šanse. Čestitke momcima, jer smo u Ligi nacija ostvarili cilj. Prvi smo sa 10 bodova, primili smo jedan gol. Možemo i bolje, ali zadovoljni smo - kazao je Prosinečki, dodavši:

- Ova je prava ekipa, dobra generacija. Momci imaju kvalitete, nismo izgubili devet utakmica. Kako volimo reći, naši igrači se bacaju na glavu. Kažem, imamo puno kvalitete i nadamo se da ni nećemo igrati baraž već da ćemo kroz kvalifikacije direktno se plasirati na Evropsko prvenstvo. I ranije sam govorio, sve osim odlaska na EURO je neuspjeh. Ipak, ostvarili smo velili uspjeh u Liga nacija jer ćemo u narednom ciklusu igrati s najboljima u Evropi. Veliki uspjeh mene kao trenera, a i BiH, jer smo u elitnoj grupi.

Na pitanje zašto je zamijenio Pjanića rekao je da je vezni igrač BiH imao problema s blažom povredom, pa ga je pet minuta do kraja meča odlučio poštedjeti.

Najavio je da će u prijateljskoj utakmici sa Španijom 18. novembra u Las Palmasu pružiti priliku i nekim igračima koji su ranije manje igrali. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.