Subota, 10.06.2023.

Relax Tours: Kotizacije na sajmovima smo sami plaćali

Nakon  što je Alen Divović, člana Povjereništva TZKS kazao jučer kako je "Nermin Muzur, tadašnji Predsjednik TZKS favorizirao Relax Tours koji nije plaćao participacije na sajmovima", reagirali su i iz ove turističke agencije

Reagiranje Uprave kompanije "Relax Tours d.o.o." prenosimo u cijelosti:

Na početku želimo istaći da od samog osnivanja podržavamo rad TZKS, kao zvaničnog predstavnika svih nas turističkih i ugostiteljskih pravnih subjekata i ostalih registrovanih turističkih djelatnika KS, ali uz uslov da ona posluje u interesu građana i u okviru pravnog sistema. Ujedno oštro osuđujemo sve one koji se bave bilo kakvim nezakonitim radnjama ispred TZKS, a u ime nas turističkih djelatnika, bez obzira na stranku kojoj pripadaju - navode iz Relax Toursa.

Relax Tours je prva privatna turistička agencija u BIH osnovana 1988. koja već poslednjih 15 godina učestvuje na sajmovima turizma promovišući BIH u svijetu isključivo koristeći vlastita sredstva za kotizacije, promotivne materijale, putne troškove i sl. Za vrijeme prethodnog rukovodstava bio je period kada smo se mi turistički djelatnici po prvi put nakon dugo vremena počeli zajedno kao kolektiv hotelijera, turističkih agencija, vodiča i ostalih turističkih djelatnika ponosno pojavljivati na sajmovima turizma osvajajući nagrade za najbolje i najposjećenije štandove i sl. što je imalo rezultat povećan broj turista u odnoosu na prethodne godine.

Želimo informisati javnost da je očito, prava pozadina ove priče peticija koja je potpisana prilikom smjene u rukovodstvu Turističke zajednice KS, koja se očito desila iz političkih razloga, ne mareći na poslijedice da se desila u srcu turističke sezone, gdje se 40 turističkih pravnih subjekata i djelatnika među kojima i Relax Tours pobunilo i poslalo peticiju (dokaz u prilogu) protiv lošeg principa gdje je, između ostalog pomenuto na rukovodeću poziciju postavljeni vlasnici privatnih turističkih agencija, gdje se vjerovatno gosp. Divović pronašao.

Ali pređimo na argumente i hronološke događaje, za vrijeme prethodnog rukovodstva TZKS kada smo učestvovali na slijedećim sajmovima turizma, na koje su cirkularnim mailom pozivani svi turistički pravni subjekti, i svi su imali potpuno jednako pravo na prijavu i učešće, a ne samo Relax Tours kako Divović navodi (dokaz u prilogu):

ITB Berlin, mart 2017. godine; ATM Dubai, april 2017. gdje smo samostalno finansirasli svoj štand, promo materijal, smještaj, i ostali troškovi

WTM London, novembar 2017. gdje smo se pojavili na velikom zajedničkom štandu u organizaciji TZKS kao suizlagači te platili jednaku kotizaciju kao i ostali suizlagači koji su sa nama predstavljali BIH, a to su: Centrotrans, Zepter travel, Radon Plaza Hotel, Hotel Hills, Hotel Hollywood, Hoteli Ilidža, Bosnia Travel, turistička agencija Espy Bosnia, Balkan Travel i mnogi drugi. Participacija za štand je iznosila 5.000 KM za sve suizlagače u jednakom iznosu.

FITUR Madrid, februar 2018. na kojem smo učestvovali na štandu sa turističkom agencijom Espy Bosnia i TZKS, gdje su i ostali turistički subjekti bili pozvani, ali nisu uzeli učešće (naši dokazi o uplati kotizacija i ostalih troškova u prilogu) Participacija za štand 2.500 KM,

Sajam u Rijadu april 2018. kao su izlagaci sa ostalim agencijama Sol Azur, Hotel Hills, Hotel Hollywood, Hoteli Ilidža, - participacija za štand u iznosu od 2.000 KM plus troškovi prevoza i smještaja.

Također smo pozivani i na ostale sajmove poput onih u Moskvi, Taiwanu, Istanbulu, Beogradu, Izmiru i sl. na kojima nismo učestvovali , dok su ostali turistički pravni subjekti, agencije, hoteli i sl. uzeli svoje učešće.

Napominjemo da smo se bez obzira na smjenu rukovodstva poštujući TZKS kao zvaničnog predstavnika našeg Kantona i države BIH ponovno prijavili na prvi naredni sajam turizma a to je u ITB Asia u oktobru tekuće godine. Međutim ove godine za razliku od prethodnih su se do sada prijavile pored Relax Tours-a samo 2 pravna subjekta, a to su po našim saznanjima Hotel Hollywood i Zoom Travel, stoga su navodi gdina Divovića koji tvrdi da su 99 pravnih subjekata nezadovoljni i uskraćeni za određene "privilegije" neistiniti, jer se postavlja pitanje gdje su oni sada i zašto se uz novo rukovodstvo nisu prijavili kao izlagači za nadolazeće sajmove?

Također ispravljamo još jedan navod gdina Divovića gdje spominje da je samo Relax Tours imao u strukturama TZKS svog predstavnika, a istina je da je Turističko vijeće pored predstavnika Relax Tours-a uključivalo i ostalih 6 članova od kojih: Ernad Jakupović- Hotel Radon Plaza, Sanin Mrkulić – Hotel Hollywood, Dzevad Sacić – Univerzitetski profesor, Senahid Godinjak – Eyof, Pezo Almir – turistička agencija, Elma Petresi - Ministarstvo Privrede sa isključivo savjetodavnom funkcijom, a ne u rukovodećim upravljačkim strukturama, kao što je trenutno uloga gdina Divovića koji je ujedno i vlasnik turističke agencije iz Sarajeva pod nazivom "Hise Tours", gdje opravdano postoji bojazan da će gdin Divović raditi u ime TZKS o budžetskom trošku, ali za svoj račun, kao npr. odlaske na naredne sajmove poput ovoga oktobru u ITB Asia u Singapuru i sl.

Ovom prilikom ljubazno molimo da se Relax Tours kao kompanija koja broji 50 uposlenika koji vrijedno i časno rade svoj posao, te kompanije koja po zakonu plaća sve pripadajuće naknade i izdatke državi izostavi iz svih trenutnih i budućih političkih rasprava u kojima ne želimo sudjelovati.

Također zahtijevamo javno izvinjenje i ispravku svojih navoda od strane gdina Divovića u suprotnom ćemo uz svu potrebnu argumentaciju i dokumentaciju biti prinuđeni da preduzmemo adekvatne pravne korake u svrhu zaštite dugogodišnje reputacije imidža kompanije Relax ToURS.

Iz Relax Toursa su uz reagiranje priložili i dokumentaciju, koju možete pogledati u fotogaleriji. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh