Ujedinjeni narodi (UN) su saopćili da će razmotriti ubistvo novinara Jamala Khashoggija ukoliko dobiju zahtjev od Turske.

Farhan Haq, portparol generalnog sekretara UN-a, na dnevnom brifingu je istakao da je potrebno da neka od zemalja uputi zahtjev da bi generalni sekretar UN-a Antonio Guterres mogao pokrenuti nezavisnu istragu.

- Ako Turska uputi službeni zahtjev, razmotrit ćemo ga i donijeti odluku - odgovorio je Haq novinarima.

Dodao je i kako je potrebno da sve strane sarađuju da bi moguća istraga UN-a bila uspješna.

Novinar i kolumnista lista "The Washington Post" Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski sigurnosni izvori su ranije potvrdili da Khashoggi nije napustio zgradu konzulata, a da je u tom periodu u konzulatu boravilo 15 saudijskih državljana i službenika koji su posebnim letovima došli, a zatim i napustili Tursku.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.