open-navfaktor-logo
search
Trilateralni sastanak
Razgovori Beograda i Prištine u Briselu završeni bez konkretnih dogovora
Razgovori Beograda i Prištine na tehničkom nivou u Briselu završeni su bez konkretnih dogovora o idućim koracima za formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) i drugim pitanjima o kojima se razgovaralo.
15.05.2023. u 22:20
get url
text

Direktor Ureda za Kosovo srbijanske vlade Petar Petković je nakon trilateralnog sastanka sa zamjenikom kosovskog premijera zaduženim za evropski dijalog Besnikom Bislimijem, uz posredstvo posebnog izaslanika EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, rekao kako je situacija teška kada je riječ o dijalogu.

Petković je okrivio glavnog pregovarača Kosova Besnika Bislimija da je odbacio pregovore o ključnim pitanjima, ocjenjujući skandaloznim njegovo ponašanje.

Novinarima je kazao kako Kosovo nema namjeru formirati ZSO na sjeveru Kosova, kao jedan od uvjeta Srbije za uspostavljanje normalizacije odnosa s Kosovom.

Bislimi je rekao da danas nije bila ideja da se postignu dogovori, već bolje razumijevanije dvije strane.

- Nije bila ideja da danas postignemo sporazum, ali smo razgovarali o svemu. Za nas je bilo vrlo važno da razjasnimo kakva su očekivanja Srbije od osnovnog sporazuma, kako vide član 7, vide li ga kao instrument koji će pomoći integraciju Srba u nezavisnu Republiku Kosovo ili kao instrument koji mogu iskoristiti da učine Kosovo nefunkcionalnim. Što više znamo kakvi su stavovi Srbije, lakše ćemo moći da radimo na primjeni sporazuma - rekao je Bislimi, prenosi RTS.

Srbijanska strana nije poslala nikakav prijedlog

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi današnjeg dnevnog reda, Bislimi je rekao da je sve u vezi sa sprovođenjem Osnovnog sporazuma od 27. februara.

- Za nas je centralni dio bio redoslijed i iznijeli smo prijedlog Lajčaku, gdje je bilo mnogo naših primedbi - istakao je Bislimi, dodajući da Kosovo želi da se uvjeri da je svaki član Osnovnog ugovora zastupljen u aktivnosti njegove primjene.

Prema njegovim riječima, srbijanska strana nije poslala nikakav prijedlog i bila je zainteresovana samo za dio oko formiranja Zajednice općina sa srpskom većinom na Kosovu. Također je rekao da se danas nije razgovaralo o situaciji na sjeveru Kosova.

Rekao je i da je Lajčak tokom posjete Prištini 11. maja donio dokumente kao što je nacrt kako bi trebalo da izgleda zadatak za Zajedničku komisiju koja se bavi praćenjem Osnovnog sporazuma, nacrt dokumenta za zadatak Zajedničke komisije koja se bavi implementacijom nestalih osoba i metodologiju o tome kako on vidi dalji rad oko implementacije tačke 7 Osnovnog sporazuma.

- Prva dva dokumenta koja sam pomenuo stigla su u četvrtak i stoga je bilo nemoguće da danas dođemo do potpunih odgovora, ali smo obećali da ćemo ih dostaviti do petka, nakon što objedinimo sve komentare angažovanih. U međuvremenu, što se tiče metodologije, rekli smo da ne možemo da gradimo metodologiju za jednu od tačaka sporazuma, a da nemamo plan implementacije sporazuma u ​​jcelini, pa se o tom uopće nije razgovaralo - rekao je potpredsjednik Vlade Kosova Bislimi, prenosi Anadolija.

Naveo je da im je Lajčak danas precizirao da početnu tačku razgovora o primjeni tačke 7 Osnovnog sporazuma ne predstavlja predstavljeni nacrt statuta Zajednice općina sa srpskom većinom, nego samo čin predstavljanja tog nacrta.

Diskusija će se nastaviti

Bislimi je kazao da je srbijanska strana danas izjavila da ih ne zanima Ustav Kosova, nego da ih zanima samo ono što su dobili sporazumom iz 2015. godine.

Lajčak je naveo da se tokom još jedne runde dijaloga razgovaralo o daljem putu implementacije Sporazuma od 27. februara, te da je cilj bio da se razjasne otvorena pitanja.

- Diskusija će se nastaviti - napisao je Lajčak na Twiteru.

Lajčak je najprije održao bilateralne sastanke sa Bislimijem i Petkovićem, a potom je održan i trilateralni sastanak.

Inače, današnji susret u Briselu prvi je susret glavnih pregovarača nakon sastanka kosovskog premijera Albina Kurtija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Briselu 2. maja na kojem je usvojena Deklaracija o nestalima, a istovremeno je Kurti odbacio prvi nacrt statuta Zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Kosovo i Srbija su 27. februara u Briselu postigli Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, dok su 18. marta u Ohridu dogovorili Aneks za njegovu primjenu.

Srbijanska strana u prvi plan stavlja formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, što je predviđeno sporazumom postignutim još 2013., dok se Kosovo nastoji izboriti da ta zajednica nema izvršne ovlasti, ističući da ne žele na svom teritoriju nešto poput Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.