Srijeda, 10.08.2022.

Razglednica iz Višegrada: Zlokobni znak "Z" na zidu i podrška Rusiji

Na Facebook stranici navijača Crvene zvezde iz Višegrada objavljene su fotografije grafita iz ovog grada na kojima je ocrtan simbol "Z", koji označava invaziju Rusije na Ukrajinu.

Osim ovog zlokobnog znaka, koji je postao planetarno poznat budući da su njime označena vozila i teška artiljerija koja ovih dana razara ukrajinske gradove, na istom grafitu nalaze se i prekriženi simboli NATO-a i EU-a, kao i zastave Rusije i RS-a, spojene u jednu. 

- Srbi i Rusi braća zauvijek, ne u NATO, Delije, Višegrađani - stoji u opisu fotografija. 

Višegrad, grad na rijeci Drini, tokom agresije na BiH bio je poprište najtežih ratnih zločina, počinjenih od tzv. VRS-a, MUP-a RS-a i paravojnih jedinica.

Grad ubistava, silovanja, progona i najmonstruoznijih zločina u BiH - živih lomača potpuno je etnički očišćen, pa tako od 63,55 posto Bošnjaka koji su u njemu živjeli 1991. godine, trenutno u ovom gradu na Drini živi njih manje od 10 posto.

Poznat je po okupljanju pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta i prijetnjama i provokacijama malobrojnim povratnicima.

Prema presudama Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, to je grad podvrgnut jednoj od "najopsežnijih i najsvirepijih kampanja etničkog čišćenja".

Stoga i ne čudi upravo ovakva "razglednica" iz Višegrada. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh