open-navfaktor-logo
search
Europol
Razbijena kriminalna grupa, milionske zapljene u gotovini, dijamantima, zlatnim polugama...
Europol je u srijedu saopćio da je više od 450 policijskih i carinskih službenika u Španiji, Velikoj Britaniji, Poljskoj i Litvaniji izvršilo niz racija prošle sedmice
22.05.2019. u 15:00
get url
text

Policijska agencija Evropske unije (Europol) objavila je da je u zajedničkoj međunarodnoj policijskoj akciji razbijena grupa za organizovani kriminal koja je trgovinom droge i cigareta, atentatima i pranjem novca zaradila na stotine milione eura, prenosi Anadolu Agency (AA).

Europol je u srijedu saopštio da je više od 450 policijskih i carinskih službenika u Španiji, Velikoj Britaniji, Poljskoj i Litvaniji izvršilo niz racija prošle sedmice. To je dovelo do hapšenja 48-godišnjeg litvanskog državljanina, koji se sumnjiči da je šef grupe za organizovani kriminal, u Španiji.

Europol, koji je koordinirao akcijom, navodi i da je policija uhapsila još 21 osumnjičenu osobu u drugim zemljama, te da su tokom pretresa zaplijenjeni gotovina, dijamanti, zlatne poluge, nakit i luksuzna vozila u vrijednosti oko devet miliona eura.

Policijska agencija EU istakla je da je kriminalna grupa koristila kontra nadzor i kontra obavještajne mjere te kriptovanu komunikaciju u nastojanju da izbjegne otkrivanje.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.