Srijeda, 10.08.2022.
FOTO: Ines Lučić

Raskol u Izvršnom odboru FSBiH, hoće li Zmajevi danas dobiti selektora?

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici koja će se održati na Ilidži trebao bi donijeti odluku o novom selektoru Zmajeva.

Trebao, ali ne znači da će tako i biti. 

Evidentno je da u FSBiH nemaju jedinstven stav i da je došlo do raskola u Izvršnom odboru. 

Jedan dio članova, kao i većina javnosti u našoj zemlji, podržali su Sergeja Barbareza, koji je prijedlog Emira Spahića.

S druge strane, članovi IO okupljeni oko Vice Zeljkovića, budućeg predsjednika Saveza, na prijedlog Zvjezdana Misimovića favorizuju bugarskog stručnjaka. 

Da bi bio izabran nasljednik Duška Bajevića, po Statutu, on mora dobiti podršku najmanje 11 članova IO.

- Izvršni odbor donosi pravovaljane odluke ako za njih glasa više od dvije trećine prisutnih članova, od kojih jedan glas mora biti iz FSRS i dva glasa iz NSFBiH (po jedan predstavnik iz Kantonalnog i jedan predstavnik iz Županijskog saveza) - piše u Članu 38. Statuta, a koji se odnosi na kvorum za donošenje odluka i stupanje na snagu.

U prijevodu to znači da su za imenovanje Peteva, ako pretpostavimo da su Misimović i Zeljković osigurali glasove iz redova "srpske" i "hrvatske" komponente, potreban barem jedan glas "bošnjaka", jer izbor mora imati dvotrećinsku većinu i pri tome ruku, barem jednog, iz svih naroda (prilikom prve sjednice, dvojicu).

Matematika je jasno, ako danas uopće i dođe do glasanja...

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh