Ponedjeljak, 05.06.2023.

Rafal Klecha i Jasmina Kavazović pobjednici utrke na 43 km

U ovogodišnjem Skakavac Trailu učestvovalo je 230 takmičara iz deset zemalja. Osim BiH te susjednih Hrvatske i Srbije, učesnici su bili iz: Slovenije, Poljske, Irske, Slovačke, Švedske, Austrije te SAD-a

Poljak Rafal Klecha i domaća takmičarka Jasmina Kavazović pobjednici su utrke ''Skakavac Trail - Trail running'' koja je jutros otvorena u Sarajevu, a završena u poslijepodnevnim satima u Vogošći.

Oni su pobjednici najduže utrke od 43 kilometra koja je krenula ispred sarajevske Pivare.

Također Poljak Dawid Studecki slavio je u utrci od 32 kilometra čiji je start bio na Čavljaku dok je u ženskoj konkurenciji najbolja bila Šejla Kapetanović Jenko, takmičarka iz BiH.

Takmičari su trčali i na 18 kilometara, a najbolji su bili domaći takmičari Amin Efendić i Amila Štaljo.

Najboljima su nagrade uručili ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, kantonalni ministar privrede Muharem Šabić i direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja KS-a Osman Delić.

Poručili su da je Skakavac uvijek na raspolaganju za ovakva i slična takmičenja te da se prirodne ljepote trebaju više koristiti i promovirati.

Izražena je želja da naredne godine u ovu utrku bude uloženo više i da ima znatno veći broj takmičara.

Planinarsko društvo Skakavac, čija je misija uvođenje novih atraktivnih sportskih i rekrativnih sadržaja u prirodi, organizirator je planinskog trčanja, nazvanog Skakavac Trail.

Trail running ili planinsko trčanje je, kako su naveli, najbrže rastući i najperspektivniji sportski trend u svijetu, na kojem pojedine zemlje baziraju turističku ponudu. Entuzijasti okupljeni oko Planinarskog društva Skakavac kontinuirano rade na promociji BiH kao zanimljive turističke destinacije, ne samo za zaljubljenike kulturno-historijskog nasljeđa, nego i outdoor sportskih aktivnosti i netaknute prirode kojom BiH obiluje.

U ovogodišnjem Skakavac Trailu učestvovalo je 230 takmičara iz deset zemalja. Osim BiH te susjednih Hrvatske i Srbije, učesnici su bili iz: Slovenije, Poljske, Irske, Slovačke, Švedske, Austrije te SAD-a.

Realizaciju Skakavac Traila omogućili su Olimpijski komitet BiH koji je specijalni partner događaja, Ministarstvo kulture i sporta KS-a, općine Stari Grad i Vogošća te Crveni križ KS-a, Civilna zaštita, Gorska služba spašavanja te brojni partneri. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh