open-navfaktor-logo
search
Stanje u posljednja 24 sata
Radončić: Entitetske vlade će moći kupiti 50.000 testova za koronavirus
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje Fahrudin Radončić obraća se u vezi sa novim informacijama o mjerama borbe protiv koronavirusa.
20.03.2020. u 18:06
get url
text

Radončić je saopćio kako su šatori Oružanih snaga u koje će biti smješteni naši državljani koji uđu u BiH postavljeni na gotovo svim graničnim prijelazima, osim u Orašju. 

Ministarstvo je uz pomoć UNDP-a osiguralo da entitetske vlade mogu kupiti 50.000 testova na koronavirus u narednih nekoliko dana.

- Koordinaciono tijelo BiH će predložiti Vijeću ministara da se sada ukine PDV, porezi i carine na madicinsku opremu i materijale dok traje borba protiv koronavirusa - rekao je Radončić.

Upozorio je da neće biti ni minimuma tolerancije prema ljudima koji samovoljno napuštaju izolaciju i tako ugrožavaju druge ljude. 

- Moja preporuka je bila da se koriste zakonske ovlasti, odnosno da se pišu krivične prijave - rekao je. 

Između ostalog, o ovome je bilo riječi i na današnjoj videokonferenciji koju je, kako kaže, održao sa direktorima i rukovodiocima sigurnosnih agencija u BiH.  

Drastično je smanjen broj prelazaka bh. granice u posljednjim danima što je dobro, napomenuo je ministar sigurnosti. 

- Sa tužilaštvima ćemo morati razgovarati o tome da se procesuiraju građani koji su morali biti u samoizolaciji, a nisu zatečeni na adresi prilikom kontrole. U Kantonu sarajevo su izdate naredbe da policija pojača mjere osigranja pojedinih objekata kao što su pekare, samopoluge ili apoteke - kazao je Radončić. 

Policija Brčkog je lišila slobode četiri osobe jer su organizirali zabavu. U Brčkom su podnesene i tri prekršajene prijave. 

- Dva direktora i jedan ministar će dobiti prijave zbog širenja dezinformacija da su dvije osobe zaražene koronavirusom, a to nije tačna informacija - saopćio je Radončić.

Presijek stanja u FBiH, svim kantonima, po pitanju poštivanja propisanih mjera, možete čuti detaljno u videu ispod. 

Na konferenciji za medije se obratio i direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović. Kazao je kako je Bosnalijek na raspolaganju te da neće doći do nestašice lijekova. 

- U sljedećih nekoliko mjeseci može se odgovoriti na sve potrebe tržišta, s obzirom na to da EU neće snabdijevati lijekovima apoteke u BiH. Imaju dovljno lijekova. Nema potrebe za panikom. Bosnalijek će se potruditi da nikada ne dođe do nestašice. Zaposlit ćemo dodatne radnike na pogonu za proizvodnju dezinfekcionih sredstava - rekao je Uzunović. 

Bosnalijek može zadovoljiti potrebe kliničkih centara u BiH. 

Detalje pogledajte u videu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.