open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba
Radnici iz Tuzle završili u Norveškoj: Počinje suđenje direktoru "UMEL Dalekovodmontaže"
"UMEL" je obezbijedio 21 radnika i za svakog od "Valarda" dobijao 700 eura mjesečno na ime troškova. Međutim, "UMEL" je prije odlaska u Norvešku sa svim radnicima sklopio ugovore i obavezao ih da pola svoje neto plate, koja je iznosila oko 5.000 KM, svakog mjeseca daju "UMEL-u"
27.05.2019. u 18:32
get url
text

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, u novembru 2018. godine, podiglo je optužnicu protiv direktora firme "UMEL Dalekovodmontaža" Tuzla Nedžada Aščerića, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja. Optužnicu je potvrdio Općinski sud Tuzla.

Sve je počelo tako što je kanadska kompanija "Valard", putem svoje firme kćerke "Valard Norway AS", skolopila ugovor sa "UMEL dalekovodmaontažom" iz Tuzle, s ciljem angažiranja radnika iz BiH na poslu izgradnje dalekovoda u Norveškoj.

"UMEL" je obezbijedio 21 radnika i za svakog od "Valarda" dobijao 700 eura mjesečno na ime troškova. Međutim, "UMEL" je prije odlaska u Norvešku sa svim radnicima sklopio ugovore i obavezao ih da pola svoje neto plate, koja je iznosila oko 5.000 KM, svakog mjeseca daju "UMEL-u".

U optužnici se navodi da je direktor znao da, "UMEL" nema pravo da za vrijeme trajanja ugovora radnika S "Valardom", zaključi sa zaposlenicima bilo kakav poseban ugovor sve dok su oni uposlenici "Valarda“, odnosno da "UMEL" nema pravo od zaposlenika koje uputi na rad po zahtjevu "Valarda", naplatiti bilo kakve naknade bilo koje vrste u bilo kom obliku ili procentu.

U optužnici se navodi da su, skladu sa zaključenim ugovorom u mjesecu avgustu 2017. godine radnici izvršili uplatu sredstava na devizni račun "UMEL-a" u ukupnom iznosu 8.062,43 eura u protuvrijednosti 15.768,72 KM, te je firmi pribavljena imovinska korist u tom iznosu.

- Istragom je utvrđeno da su oštećeni radnici "UMEL Dalekovodmontaže", koji su radili za norvešku kompaniju "Valard", njih sedam, nakon zahtjeva da im se vrati novac koji su uplatili "UMEL-u", zaključili sporazumni raskid ugovora sa "UMEL-om" te im je novac vraćen, odnosno isti su u potpunosti obeštećeni od "UMEL-a" - kažu u Tužilšatvu TK.

U predmetu je do sada održano ročište za izjašnjenje o krivnji te se očekuje početak glavnog pretresa pred Općinskim sudom Tuzla, navode u Tužilaštvu.

Inače, "Valard" je posao dobio od norveške državne kompanije "Stattnet", koja je ekvivalent našeg Elektroprijenosa. Riječ je o poslu vrijednom više stotina miliona eura, a za to je bilo potrebno angažirati stručne radnike.

- Mi smo sve s radnicima raspravili i norveško tužilaštvo je zaključilo da nema krivičnog djela. Neki radnici su uplatili dio novca, a mi smo im sve vratili. U suštini se svelo na uzimanje i krađu naših radnika - rekao je prošle godine za Faktor Nedžad Aščerić, nakon što je saznao da su Norvežani podnijeli krivičnu prijavu i našem tužilaštvu.

Dodao je i da "UMEL" više nema takvih ugovora, ali da više nikome ne ustupa svoje radnike te da "ne ide nigdje gdje ne može firma", pa stranci sami moraju tražiti stručne radnike.

Na kraju su svi radnici koji su uz pomoć "UMEL-a" otišli u Norvešku postali radnici "Valarda".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.