Vlasti Sjeverne Koreje upozorile su Sjedinjene Američke Države (SAD) da ne blokiraju diplomatsko zbližavanje i normalizaciju odnosa između dvije Koreje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Službeni list vladajuće sjevernokorejske Komunističke partije “Rodong Sinmun“ piše kako bi se Washington trebao suzdržati svih koraka koji bi mogli ugroziti započetu relaksaciju odnosa na Korejskom poluotoku.

“Jačanje veza između Koreja nije loše po SAD. Međutim, SAD bi samo sebi stvorio neugodnosti ako pokuša ugroziti saradnju Sjevera i Juga“, navodi se u upozorenju zvaničnog Pyongyanga.

Upozorenje SAD-u upućeno je dan uoči najavljenog dolaska izaslanika Južne Koreje koji bi u Pyongyangu trebao dogovoriti tačan datum trećeg korejskog samita.

Američki predsjednik Donald Trump je nedavno otkazao posjetu američkog državnog sekretara koji je prošle sedmice trebao posjetiti Pyongyang. Washington se protivi ukidanju sankcija i poduzimanju konkretnih pomaka u odnosu sa Sjevernom Korejom sve dok režim te zemlje ne ponudi jasan plan u vezi sa denuklearizacijom.