On je veteranima čestitao dan "velike pobjede". Danom pobjede obilježava se trijumf Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Putin je nastavio svoj govor rekavši da je ruska "specijalna vojna operacija" u Ukrajini bila neophodna i blagovremena mjera.

Kaže da je to bila prava odluka nezavisne, jake, suverene zemlje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u svom govoru da je tokom protekle godine bilo tenzija sa drugim evropskim zemljama i NATO-om.

On kaže da je Rusija "pozivala Evropu da pronađe pravičan kompromis, ali oni nisu htjeli da nas čuju" i dodaje da su pripremali kaznenu operaciju u Donbasu, u istočnoj Ukrajini, gdje su, kako je rekao, ruske operacije sada fokusirane.

- U Kijevu su govorili da bi mogli dobiti nuklearno oružje, a NATO je počeo da istražuje zemlje u našoj neposrednoj blizini i to je postalo očigledna prijetnja našoj zemlji i našim granicama. Sve nam je govorilo da postoji potreba da se borimo - rekao je Putin.

Potom je pozvao na minutu šutnje za Ruse poginule u Drugom svjetskom ratu, ali i vojnike koji se bore za Rusiju u Donbasu.

Putin je potom završio svoj govor na paradi povodom Dana pobjede u Moskvi.

Ruska vojska na Crvenom trgu je uzvikivala pokliče na kraju njegovog govora, a ruska himna je odsvirana uz ispaljivanje topova.