Prema riječima njihovog advokata Mirnesa Ajanovića, nakon provedenog postupka u Tužilaštvu Kantona Sarajevo pušteni su na slobodu i dodaje da nema više pritvorenih boraca.

- Punomoć za odbranu  Midhata Pašanbegovića je dala njegova supruga, dok se za poduzimanje pravnih radnji za odbranu  Amela Barimca čekalo njegovo lično potpisivanje punomoći u Tužilaštvu, s obzirom da u njegovo ime ovlaštenje za odbranu nije imao ko potpisati, imajući u vidu činjenicu da su ovom demobilisanom borcu u ratu ubijena dva brata i otac. Midhat Pašanbegović i Amel Barimac terete se zbog napada na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti - objašnjava Ajanović u saopćenju koje je dao za javnost.

U datim izjavama u prisustvu branioca pred Tužilaštvom Kantona Sarajevo Barimac i Pašanbegović su istakli da su došli u Sarajevo na proteste nezadovoljni svojim statusom i nebrigom vlasti za njihove probleme, te da im se niko od predstavnika vlasti nije obratio, nakon čega su s ostalim demobilisanom borcima krenuli u mirnu šetnju.

Istakli su da nije trebalo doći do sukoba u kojima su povrijeđeni i demobilisani borci i policajci, te su izrazili žaljenje i zbog povrijeđenih policajaca, posebno ukoliko je to rezultat njihovog djela.

Ajanović je naglasio da je ispred Tužilaštva Kantona Sarajevo postupajuća tužiteljica vodila
vrlo korektan postupak.