Iz Policijske uprave Zvornik na adresu Faktora stiglo je reagiranje na tekst objavljen na našem portalu o pasošu BiH kojeg je Elvisu Keljmendiju izdao MUP RS-a u Zvorniku.

Reagiranje u nastavku prenosimo u cijelosti:

- Policijska uprava Zvornik ističe da je navedeno lice, prilikom podnošenja zahtjeva nadležnom organu, ispunjavalo zakonom propisane uvjete za izdavanje ličnih dokumenata. Naime, prilikom obraćanja nadležnom organu, lice je uz zahtjev priložilo dokaze o postojanju državljanstva BiH i druge valjane dokaze propisane važećim zakonima, koji su potrebni u postupku izdavanja ličnih dokumenata. Dakle, službenici PU Zvornik su u skladu sa pozitivnim propisima, postupili po navedenom zahtjevu i licu izdali putnu ispravu.

Pored navedenog, policijski službenici će preduzeti dodatne mjere i radnje u cilju provjere svih zakonitosti u postupku koji je vođen kod nadležnog organa.

Izvršenim provjerama utvrđeno je da za navedenim licem trenutno nema aktivnih potjernica, odnosno nije ih bilo u vrijeme podnošenja zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata.

Policijska uprava Zvornik podsjeća da je zakonsko pravo svakog državljanina BiH da može slobodno prijaviti svoje prebivalište na području BiH i podnijeti zahtjev za izdavanje ličnih dokumenata po mjestu prebivališta, uz ispunjavanje uslova propisanih zakonom.

Iznošenje ovakvih informacija koje nisu provjerene kod nadležnog organa, nikako ne doprinosi objektivnom i istinitom informisanju javnosti o bezbjednosnim događajima i aktivnostima policije.

Odgovor redakcije Faktor:

Redakcija Faktora nije odgovorana za izostanak obavezne koordinacije između MUP-a RS-a i nadležnih institucija BiH, poput Ministarstva sigurnosti BiH ili Granične policije BiH. Da je ta obavezna koordinacija postojala, što je u interesu sigurnosti svih građana BiH, pa tako i građana bosanskohercegovačkog entiteta RS, ustanovili bi da je navedenoj osobi, kojoj ste izdali lične dokumente, još u junu 2016. godine zabranjen ulazak na teritorij BiH zbog povezanosti sa organiziranim kriminalom, terorizmom i zbog predstavljanja prijetnje po sigurnost.

Nadamo se da ćete ubuduće više pažnje posvetiti sigurnosti građana, a koordinacija i razmjena informacija sa drugim institucijama zaduženim za sigurnost u BiH bi trebao biti prvi i najvažniji korak na tom putu. Kao što ste i sami naveli, provjerite još jednom zakonitost svojih postupaka.