Upozorenje je uslijedilo nakon što je Pyongyang u srijedu ispalio dvije balističke rakete kratkog dometa u Japansko more. Biden je rekao da krše rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se Sjevernoj Koreji zabranjuje razvoj oružja.

- Savjetujemo se s našim saveznicima i partnerima i bit će odgovora ako se odluče za eskalaciju. Odgovorit ćemo u skladu s tim. Ali, također sam spreman za neki oblik diplomatije, ali to mora biti uvjetovano konačnom denuklearizacijom - rekao je američki predsjednik u prvom zvaničnom obraćanju nakon ulaska u Bijelu kuću.

Biden se složio da je Sjeverna Koreja najnužniji vanjskopolitički izazov s kojim se suočavaju SAD. Što se tiče njegovih budućih planova, Biden je rekao:

- Planiram se ponovo kandidovati za izbore 2024. godine.

Administracija Joea Bidena proteklog je mjeseca u više navrata pokušala uspostaviti kontakt sa vlastima Sjeverne Koreje, ali zvanični Pyongyang nije odgovarao na pozive.

Bivši američki predsjednik Donald Trump se u junu 2018. godine sastao sa Kim Yong-unom u Singapuru, a potom su razmjenjivali i pisma, ali nije napravljen iskorak u rješavanju nesuglasica vezanih za plan Sjeverne Koreje o razvoju nuklearnog oružja i balističkog raketnog arsenala.

Što se tiče američkog plana za povlačenje trupa iz Afganistana do 1. maja, Biden je kazao:

- Teško nam je povući sve svoje trupe do 1. maja iz taktičkih razloga, ali mogu reći da ne namjeravamo dugo ostati tamo.