open-navfaktor-logo
search
UEFA odlučila
Protiv koga Zmajevi ne mogu igrati u kvalifikacijama za EURO 2020?
Osim BiH u drugom šeširu za sada su sigurne i reprezentacije Rusije, Ukrajine i Velsa
17.10.2018. u 21:05
get url
text

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine gostovanjem u Beču 15. novembra okončat će nastup u UEFA Ligi nacija.

Zmajevi nakon tri odigrana meča imaju maksimalan učinak od devet bodova, a za potvrdu prvog mjesta i promocije u Ligu A, uz pobjedu i remi, dovoljan im je i poraz jednim golom razlike, uz minimalno jedan postignuti gol.

A odmah nakon nastupa u novoosnovanom UEFA takmičenju, izabranici selektora Roberta Prosinečkog okreću se kvalifikacijama za EURO 2020.

Ono što je izvjesno je da će bh. tim na žrijebu u Dublinu, koji je zakazan za 2. decembar, biti svrstan u 2. jakosnu grupu, odnosno drugi šešir (osim BiH u drugom šeširu sigurni su i Rusija, Ukrajina i Vels). Što se tiče samog žrijeba 55 reprezentacija bit će podijeljeno u deset grupe (A, B, C, D i E sa pet i F, G, H, i i J sa po šest ekipa).

Prvi šešir činit četiri pobjednika grupa u Ligi A i oni neće biti u istoj grupi, te četiri drugoplasirana i dva najbolja trećeplasirana tima iz grupa u Ligi A. Dva najlošija tima iz Lige A bit će prebačeni u drugi šešir.  

UEFA je odredila koje reprezentacije neće moći biti u istoj grupi, pa je tako odlučeno da Zmajevi neće moći biti u grupi sa Kosovom. Također, odlukom UEFA nećemo gledati međusobne duele Armenije i Azerbejdžana, Gibraltara i Španije, Kosova i Srbije, te Ukrajine i Rusije.

Direktan plasman na EURO izborit će po dva prvoplasirana tima iz svake grupe, a posljednja četiri učesnika bit će pobjednici play-offa Lige nacija (A, B, C i D) u kojima će nastupiti pobjednici svih grupu u sve četiri Lige.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.