Utorak, 09.08.2022.

Protesti u Crnoj Gori: Na pomolu "etnički, demografski i izborni inžinjering"

Više stotina građana okupilo se danas ispred sjedišta Vlade Crne Gore u Podgorici, protestujući zbog najavljene namjere Vlade da spusti kriterije za dobijanje crnogorskog državljanstva, ali i najave brisanja iz biračkog spiska više desetaka hiljada državljana Crne Gore, koji žive u inostranstvu.

Okupljanje građana počelo je nešto prije 11 sati, uoči početka sjednice Vlade. Okupljeni građani su skandirali "Nije naša Vlada!", "Branit ćemo ovih dana Crnu Goru od dušmana!" uz uvredljive poruke upućene članovima izvršne vlasti.

Građani nose državne zastave Crne Gore, a protest osigurava veliki broj pripadnika policije.

Prema ranijoj najavi, Vlada je trebalo da na sjednici razmotri izmjenu Odluke o kriterijima za sticanje crnogorskog državljanstva kojom bi bilo omogućeno da državljanstvo Crne Gore steknu i osobe koje imaju dozvolu o privremenom boravku u državi. Međutim u prijedlogu dnevnog reda za današnju sjednicu Vlade, ta tačka nije uvrštena.

Do sada su za crnogorsko državljanstvo mogle da apliciraju samo osobe kojima je odobren stalni boravak u Crnoj Gori. Zbog činjenice da je Crna Gora ima mali broj stanovnika, oko 620.000, sticanje državljanstva je veoma restriktivno, a nije dopušteno ni posjedovanje dvojnog državljanstva osim u izuzetnim slučajevima.

Na najavu iz Vlade Crne Gore da će liberalizovati sticanje crnogorskog državljanstva, reagovale su sve opozicione stranke ocjenom da Vlada namjerava da u crnogorsko državljanstvo i birački spisak uvede više hiljada osoba porijeklom iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Rusije čime bi se sproveo, kako su navele "etnički, demografski i izborni inžinjering".

Neke procjene govore da bi, izmjenom Odluke o kriterijima za sticanje državljanstva, između 13.000 do 15.000 osoba odmah steklo uslov za prijem u crnogorsko državljanstvo, dok bi vremenom taj uslov ispunilo još 20.000 građana koji su porijeklom uglavnom iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Rusije.

Uz izmjene kriterija za sticanje crnogorskog državljanstva, Vlada je uputila poziv za javnu raspravu o Zakonu o registrima prebivališta i boravištu kojim bi se privremeno zaposleni u inostranstvu brisali iz registra prebivališta, a u skladu sa tim i iz biračkog spiska.

O ovim promjenama na prijedlog Vlade odlučivat će Skupština, pošto se radi o zakonu.

Zastupnik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je u izjavi za AA da je neprihvatljivo da Crna Gora želi da se odrekne svojih građana koji su na privremenom radu u inostranstvu.

- Naši ljudi u dijaspori su najbolji ambasadori Crne Gore, oni prvi priteknu u pomoć kada nam je najpotrebnije. I sada se neko sjetio da ih sve treba izbrisati iz biračkog spiska. Mi na to ne pristajemo, obavijestićemo međunarodnu zajednicu o ovakvim najavama Vlade - kaže Ibrahimović.

Crnogorska javnost za sada barata cifrom da će oko 40.000 crnogorskih državljana iz dijaspore koji bi gubljenjem prebivališta izgubili i biračko pravo.
 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh