Poručeno je da "ako padne Bosna, neće biti ni Crne Gore".

Današnjim okupljanjem, Podgorica se pridružila inicijativi bosansko-hercegovačke dijaspore, kako bi ukazali međunarodnim zvaničnicima, kao i svjetskoj javnosti, da je važno zaustaviti na vrijeme sve secesionističke i antiustavne aktivnosti koje provode vlasti entiteta Republika Srpska i zadržati mir u zemlji i naznačiti važnost očuvanja i jačanja građanske i jedinstvene Bosne i Hercegovine (BiH).

- Kako je moguće da i dalje, bespogovorno, sve genocidne akcije budu predvođene iz Beograda? Koja je svrha Haškog tribunala ako će zločini koji su osuđeni biti ponovljeni? Čime će zapadni saveznici ugasiti ratni požar? Sankcije koje upućuju Miloradu Dodiku, on ismijava, nemaju svrhu - poručio je književnik Andrej Nikolaidis.

Ako padne Bosna, neće biti ni Crne Gore, kazao je Nikolaidis.

- Crna Gora i Bosna su sudbinski povezane. Danas Bosna i Hercegovina, sutra Crna Gora. Niti jedna država nema pravo ni na jedan dio BiH. Mi ovdje okupljeni podržavamo cjelovitu BiH, u kojoj će važiti načelo jedan čovjek, jedan glas. Član Predsjedništva Milorad Dodik mora biti zaustavljen, to nije pitanje mira na Balkanu, već pitanje pravde i etičnosti - kazao je Nikolaidis.

Zastupnica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković istakla je da Bosna i Hercegovina, nakon Crne Gore, postaje žrtva "srpskog sveta".

- Dejtonski sporazum je privremeno pružio mir BiH u ratnom vihoru, ali nikako trenutno ne odgovara ustavnom ustrojstvu i treba ga mijenjati u pravcu održavanja cjelovitosti BiH, ka što bližem putu EU - kazala je Vuksanović-Stanković.

Aktivista za ljudska prava Aleskandar Saša Zeković kazao je da u BiH, kao i u Crnoj Gori, bukti velikosrpski nacionalizam.

- Ovo okupljanje nije samo podrška BiH već je i pokušaj dozivanja pameti svih nas u Crnoj Gori. Upravo ono što smo jučer vidjeli na proslavi protivustavnog datuma postojanja RS-a i učešće zvaničnih organa Republike Srbije znači direktno učešće u remećenju ustavnog poretka BiH - kazao je Zeković.