Ponedjeljak, 01.06.2020.

Prirodne ljepote

Proljeće u Parku prirode Blidinje: Cvijeće, snijeg i mali broj posjetitelja

Park prirode Blidinje obuhvata područije planinske masive Čvrsnice, Čabulje i Vrana, a obuhvata područje grada Mostara te općina Posušje, Tomislavgrada, Prozor-Rame i Jablanice.

Zbog geomorfoloških osobina, bogatstva biljnog i životinjskog svijeta 1995. godine Blidinje je proglašeno parkom prirode. Blidinjsko jezero je geomorfološki spomenik prirode po kome je Park prirode Blidinje dobio ime. Najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini, Blidinjsko jezero, koje se nalazi u dnu Dugog polja, na 1.184 metara nadmorske visine, ovih dana, u vrijeme mjera uvedenih zbog širenja koronavirusa, posjećuje samo mali broj domaćih turista. 

Iako je proljeće i temperature se kreću i više od 25 stepeni Celzija, u Parku prirode Blidinje još se, na nekim mjestima, može vidjeti snijeg. Pored snijega tu su i različite vrste cvijeća, podsjetnik da je zima iza nas i da je kalendarski već uveliko nastupilo proljeće. 

Najpoznatije znamenitosti parka uz jezero, između ostalog, jesu i bogata arheološka nalazišta, a posebno se izdvaja nekropola sa 150 stećaka u Dugom polju koja je u januaru 2004. godine dobila status Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh