open-navfaktor-logo
search
Urbana poljoprivreda
Proizvodnja na kućnom pragu za penzionere, domaćice i osobe s invaliditetom
U skladu s tokom projekta i rezultatima s terena realizacije prve faze pilot projekta, podrška će biti data za još 400 porodica u pet općina na području Kantona Sarajevo
05.11.2018. u 15:34
get url
text

Kroz finansiranje projekta instaliranja vertikalnih sistema za uzgoj povrća i začinskog bilja za pedeset korisničkih porodica Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) pomaže ugrožene grupe, te podstiče proizvodnju na kućnom pragu.

Ured TIKA-e u BiH u sklopu "Projekta unapređenja kvaliteta života penzionera i invalida u gradskim sredinama kroz bavljenje urbanom poljoprivredom", čija je realizacija planirana u dvije etape, finansirala je instaliranje vertikalnih sistema za uzgoj povrća i začinskog bilja za 50 korisničkih porodica.

U prvoj fazi pilot projekta uključeno je 50 bosanskohercegovačkih porodica. U skladu s tokom projekta i rezultatima s terena realizacije prve faze pilot projekta, podrška će se nastaviti i bit će data za još 400 porodica u pet općina na području Kantona Sarajevo.

Sistem se sastoji od 100 specijalno dizajniranih saksija sa poluautomatskim sistemom za navodnjavanje koji se instalira na zidove kuća/stanova. Povrtne kulture poput paradajza, paprike, rukole i zelene salate lako se mogu uzgajati u gradskim sredinama.   

{$galerijaFotografija}

U okviru projekta, planirano je da ciljna grupa budu porodice koje žive u urbanim gradskim sredinama.  Prema zvaničnim podacima, stopa ruralnog siromaštva je devet posto veća od stope siromaštva u urbanim sredinama, ali porodice koje žive u ruralnim područjima imaju priliku da proizvode za vlastite potrebe, te su samim tim u odnosu na urbana područja u boljoj poziciji. Upravo iz ovog razloga odlučeno je da se kao ciljna skupina za projekat odaberu penzioneri, žene, osobe s invaliditetom i nezaposlene osobe u urbanim gradskim sredinama.

Projekat je socijalnog karaktera, te doprinosi dugoročnom ekonomskom jačanju ugroženih kategorija stanovništva. Gledajući iz aspekta zdravlja, ovaj projekat je koristan zbog osiguravanja svježe hrane i nekorištenja pesticida i sličnih štetnih materija. Vrijedi istaći i da projekat pruža mogućnost bavljenja poljoprivredom bez velikog utroška energije i materijalnih sredstava, uz istovremenu brigu o kućanskim poslovima.

Vertikalni poljoprivredni sistemi pogodni su za ljude s niskom ili smanjenom razinom pokretljivosti. Isto tako projekat koji će biti realizovan u urbanim gradskim sredinama je i ekološki vrijedan iskorak ka doprinošenju smanjenju onečišćenja zraka i sredine. Isto tako projekat će doprinijeti korisničkim porodicama po pitanju smanjenja troškova grijanja i hlađenja u zimskim i ljetnim periodima, zbog toga što vertikalni sistemi za poljoprivredu predstavljaju jedan vid prirodne, organske izolacije.

Korisnica projekta u čijoj kući je instaliran sistem sa stotinu komada saksija za uzgoj povrća i bilja Amra Fetić iz općine Stari Grad ne krijući zadovoljstvo i sreću zbog učestvovanja u projektu TIKA-e, je izjavila kako će u svom domu napraviti malu gradsku baštu u kojoj će moći zasaditi paradajz, papriku, peršun, rukolu i drugo povrće čiji će uzgoj doprinijeti i jačanju kućnog budžeta, ali u isto vrijeme osigurati konzumiranje svježeg povrća za potrebe domaćinstva.

Projekat je organizovan u saradnji s Poljoprivredno-prehrabenim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, a profesorica Lutvija Karić je organizovala programe odabira korisnika i njihove edukacije.

 

20181105_2_33268348_38754636.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.