Kazao nam je to prof. dr. Teufik Goletić, šef Laboratorije i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, i dodao da se radi o uzorcima koji su uzeti od osoba za koje se zna da dolaze iz područja u kojima cirkulira delta varijantni soj.

VEZANI TEKST - Prof. dr. Goletić: Pitanje je dana kada ćemo i u BiH otkriti indijski soj koronavirusa

- Postoji mogućnost da su ti uzorci pozitivni na B.1.617, ali mi to sa sigurnošću ne može ustvrditi dok to zvanično, putem sekvencioniranja, ne dokažemo. Dakle, ti uzroci su sumnjivi – istakao je Goletić.

Podsjetimo, nakon pauze koja je trajala od februara, Veterinarski fakultet u Sarajevu krajem maja dobio je donaciju dijagnostičkih kitova i potrošnog materijala za sekvencioniranje humanih uzoraka pozitivnih na SARS-CoV-2.

- Potrebni su nam svježi uzorci od ljudi koji su pozitivni na COVID-19. Mi smo zemlja koja na raspolaganju nema dovoljno resursa da bi sistem sekvencioniranja bio posmatran kao dio cjeline, a ne izolovan slučaj kojim se bavi, primjera radi, Laboratorija na čijem sam ja čelu. Zbog ograničenih resursa zalažem se za ciljani pristup, kako bismo u ambijentu ograničenih finansijskih, ali resursa reagensa, bili u prilici da što je moguće prije otkrijemo i cirkulaciju delta soja – pojasnio je Goletić.