Iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za Faktor su potvrdili da je Jedinstveni centralni matični registar (JCMR) Federacije BiH zbog predostrožnosti isključen u nedjelju, 7. juna, nakon što su putem interne komunikacije obaviješteni da je značajno povećan rizik od virusne infekcije.

- Jedinstveni centralni matični registar FBiH je privremeno isključen zbog mjera predostrožnosti dok se ne riješi problem Općinskog matičnog registra Sarajevo Centar, jer JCMR svakodnevno vrši intenzivnu razmjenu podataka sa svim lokalnim matičnim registrima u FBiH – saopćeno nam je iz FMUP-a.

Napominju da građani mogu dolaziti u matične urede u svim općinama, osim u Općini Sarajevo Centar i preuzimati izvode i uvjerenja iz matičnih knjiga lokalnih općina.

- Građani trenutno ne mogu dobiti izvode i uvjerenja preko JCMRFBiH kada su upisani u nekoj drugoj općini u Federaciji BiH. Prema našim informacijama, svi ostali matični registri u FBiH su u funkciji – napominju iz FMUP-a.

Kako je došlo do ulaska virusa u informacioni sistem Općine Centar, iz FMUP-a su nam kazali da nemaju zvaničnu informaciju od Općine Centar.

I 22. aprila u općinski informacioni sistem Općine Centar je ušao "ransomware" virus koji je privremeno izazvao tehničke probleme i otežao rad službi. Problem je saniran, ali je u subotu, 6. juna, u sistem ušao novi virus.

Prema informacijama do kojih je došao Faktor, "napad" na informacioni sistem Općine Centar dogodio se u petak, 5. juna, navečer. Vikendom službenici ne rade tako da virus ima dovoljno vremena da odradi svoje, pojasnili su nam IT stručnjaci.  

Istražitelji Odsjeka za cyber kriminal Federalne uprave policije odmah su počeli raditi na otklanjanju problema. Podaci iz matičnih knjiga neće biti izbrisani, a da bi se otklonila svaka sumnja da je virus ostao još negdje "zavučen", potrebno je još dan do dva intenzivnog "češljanja" sistema.