open-navfaktor-logo
search
Direktor WHO objavio
Privremeno prekinuto ispitivanje hidroksiklorokina u liječenju koronavirusa
Kliničko ispitivanje lijeka za malariju - hidroksiklorokina u liječenju COVID-19 privremeno je prekinuto zbog zabrinutosti oko njegove sigurnosti, objavio je danas direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus.
25.05.2020. u 21:36
get url
text

On je na online konferenciji za novinare rekao da je na temelju teksta u naučnom časopisu "Lancet" odlučeno da se privremeno pauzira sa istraživanjem tog lijeka u probnoj studiji koja se bavi liječenjem bolesti izazvane koronavirusom, prenosi cnbc.com

Ostali elementi studije nastavljaju se, dodao je.

U tekstu, koji je u ovom prestižnom naučnom časospisu objavljenom prošle sedmice navodi se da ljudi koji uzimaju hidroksiklorokin imaju veći rizik od smrti i srčanih problema od onih koji ga ne uzimaju.

- Ova zabrinutost odnosi se na upotrebu hidroksiklorokina i klorokina za liječenje COVID-19 - rekao je direktor WHO-a i dodao da su ti lijekovi i dalje prihvatljivi za liječenje malarije ili autoimunih bolesti.

Ostali načini liječenja COVID-19 uključuju remdesivir i kombinaciju terapije za HIV.

Hidroksiklorokin kod nekih pacijenata može imati ozbiljne neželjene efekte, a za sada nema dokaza da pomaže protiv koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.