Oni su osumnjičeni da su u periodu od decembra 2022. do maja 2023. godine na području Srebrenika, Gradačca i Brčkog, bez odobrenja, ovlaštenja i registracije mjenjačkih poslova, postupajući suprotno važećim federalnim  zakonima o deviznom poslovanju i bankama, preuzimali veće iznose novca od više osoba, bez dokaza o porijeklu novca, te obavljali konverziju iz domaće u strane valute i obratno. Dakle, oni su se  bez odobrenja  bavili bankarskom djelatnošću , te primali, držali i obavljali konverziju novca u većim iznosima i tako sebi pribavili nelegalnu imovinsku korist, saopćilo je Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

VEZANI TEKST - Akcija MUP-a TK: Uhapšeno sedam osoba zbog nelegalne trgovine devizama i pranja novca

Podsjećamo, osumnjičeni su uhapšeni u akciji "Euro",  koju je po nalogu Tužilaštva TK i naredbi Općinskog suda Srebrenik proveo Sektor kriminalističke policije MUP-a TK u Srebreniku i Brčkom.

Pretresima na više lokacija je prethodila višemjesečna istraga. Tokom pretresa  je oduzeto oko 300.000 KM, mobilni aparati i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa činjenjem krivičnih djela.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene. Istraga u ovom predmetu je u toku.