open-navfaktor-logo
search
Problemi
Pristižu nove tužbe policijskih službenika protiv FBiH, sada traže jubilarne nagrade
Federaciju je tužilo između šest i sedam hiljada državnih službenika. Nažalost, pristižu nove tužbe, ali ne po osnovu kolektivnog ugovora, već se izmišljaju razni razlozi, govori Zlatko Hurtić
08.01.2020. u 14:16
get url
text
Tužbe, ilustracija
get url
text

Nakon što je sa 31. decembrom istekao rok za podnošenje zahtjeva za vansudsku nagodbu koje su mogli podnijeti državni službenici koji su tužili Federaciju Bosne i Hercegovine po raznim osnovama, u Vladi FBiH je u toku izrada nove odluke o vansudskim nagodbama, potvrdio nam je Zlatko Hurtić, predsjedavajući Radne grupe Vlade FBiH za vansudsku nagodbu. Kaže kako bi primjena odluke trebala početi početkom februara. Dodaje kako pristižu nove tužbe policijskih službenika.

Radi se nova odluka za vansudsku nagodbu 

Ove godine za vansudske nagodbe u Budžetu FBiH planirano je 14 miliona KM. Podsjećanja radi, tužbe državnih službenika datiraju od 2008. godine i najviše su tužili uposlenici u inspekcijama, policiji, ministarstvima nezadovoljni uglavnom visinom toplog obroka, regresa...

- Sa 31.12.2019. godine istekao je rok za podnošenje zahtjeva za vansudsku nagodbu i mi sada upravo radimo novu odluku da bi se sredstva iz ovogodišnjeg Budžeta FBiH mogla koristiti za vansudsku nagodbu. Postoji određen broj zahtjeva koji je predat, a koji nije bio obrađen do 31.12, ali ovim će biti preneseno u novu godinu i bit će isplaćeno ukoliko budu opravdani po novoj odluci Vlade FBiH koju pripremamo - rekao nam je Hurtić.

Dodaje da je u prošloj godini na ime vansudskih nagodbi isplaćeno oko deset miliona KM, ali da je isto toliko i ušteđeno.

- Federaciju je tužilo između šest i sedam hiljada državnih službenika. Nažalost, pristižu nove tužbe, ali ne po osnovu kolektivnog ugovora, već se izmišljaju razni razlozi i imamo informaciju da policija, koja je inače najviša tužila, ponovo počela da tuži. Sada traže jubilarne nagrade koje su ukinute i koje ni za jedan organ u Federaciji BiH ne postoje. Jednostavno, misle da to mogu dobiti sudom. Mi imamo generalno problem da je administracija naviknuta da pored plaće prima i primanja po osnovu tužbi. Izmišljaju svakakve razloge, za svaku moguću tužbu. To naravno advokati podgrijavaju jer troškovi glavnice i sudskih postupaka skoro pa su isti - kaže Hurtić.

Tužbe prema Federaciji BiH, sa kantonima, iznose oko 1,5 milijardi KM.

Goraždanski kanton nema problema sa tužbama 

- A kada bismo uzeli u obzir i javna preduzeća, to bi bio i veći iznos. Međutim, javna preduzeća, tipa rudnika, Elektroprivrede BiH, odrekli su se naplate po tužbama u visini od oko 600 miliona KM - govori Hurtić.

Dodaje da su kantoni prije Federacije BiH počeli rješavati problem tužbi državnih službenika vansudskom nagodbom.

- Najoštećeniji tužbama, odnosno, najveći problem je prisutan u Zeničko-dobojskom i Unsko-sanskom kantonu. Najmanji problem je u Tuzlanskom kantonu jer Tuzla nikada nije potpisivala kolektivne ugovore, pa nisu ni imali tužbi. Ni Goraždanski kanton nema ovaj problem jer nisu ranije potpisivali kolektivne ugovore - rekao nam je Hurtić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.