Riječ je o pristalicama DF-a, saveza kojeg predvode Andrija Mandić i Milan Knežević, dvojac kojem je još uvijek u toku postupak pod optužbom da su pokušali zajedno s ruskim obavještajcima u oktobru 2016. izvesti državni udar u Crnoj Gori.

Povod protesta bilo je formiranje manjinske vlade koju bi predvodio Abazović, a u kojoj bi učestvovali predstavnici manjinskih stranaka te prosrpske Socijalističke narodne partije (SNP), a trebala bi je podržati i Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića, ali ne i učestvovati u njoj.

Demonstranti su Abazovića upozorili da bi "ulazeći u koaliciju s Đukanovićem izdao volju birača" s izbora održanih u avgs 2019. Na njima je Đukanovićev DPS nakon tri decenije prvi put poražen na izborima, a vlast su preuzele tri koalicije predvođene Zdravkom Krivokapićem koji je kasnije postao premijer, Aleksom Bečićem koji je preuzeo čelno mjesto u parlamentu te Dritanom Abazovićem, koji je obavljao funkciju potpredsjednika vlade.

Tokom protesta širom Crne Gore podgorički mediji su zabilježili da su pojedini demonstranti uz srbijanske zastave, nosili zastave Rusije i samoproglašene Republike Donbas, ali se Mandić, odgovarajući na pitanje novinara nije htio odrediti o pitanju napada Rusije na Ukrajinu.

- To večeras na ovom skupu nije tema, a tome ćemo se sutra izjašnjavati - rekao je Mandić.

- Poručujemo predsjedniku koji ima namjeru da sutra da mandat nekome kako bi preko njega uveo svoju partiju da se ne igra sa Crnom Gorom. Mi smo večeras na ulicama ali imamo još jednu veliku moć. Čovjek iz DF-a, Strahinja Bulajić, iskoristit će sve sto mu stoji na raspolaganju da omogući parlamentarnoj većini da ona konstituiše novu Vladu i neće dozvoliti DPS-u da nas prevari. Ako neko krene da ukrade našu pobjedu bit će blokirana Skupština Crne Gore - rekao je Mandić. 

Mirne proteste protiv manjinske vlade već nekoliko sedmica u Crnoj Gori, također organiziraju Demokrati, smijenjenog predsjednika parlamenta Alekse Bečića, a podržava ih i dio ministara iz smijenjene vlade Zdravka Krivokapića.