Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se jučer u Sarajevu, a sinoć je obavila prvi trening pred prijateljske utakmice za Crnom Gorom.

- Na okupljanje je pozvano 22 igrača, tu ima i novih igrača, koji nisu tu bili u posljednje vrijeme. Plan nam je bio da igramo u kombinovanom sastavu jednu utakmicu, a da drugu utakmicu odigramo kako smo zamislili u najjačem sastavu. Ali, kao i uvijek, prate nas povrede, tako da je došlo do promjena. Neće biti četiri, pet igrača, Panića koji je imao povredu ramena, Karačića, Vegara koji je jučer zaradio povredu, Grahovac također neće doći. Muhamed Toromanović će biti odsutan zbog privatnih razloga, tako da već na samom početku imamo pet igrača koji neće biti prisutni. U vezi toga sam pozvao naknadno Građana, Edina Klisa i golmana Edina Tatara. To su tri zamjene za igrače za koje sam od ranije da neće biti prisutni - kazao je Šuman za Facebook stranicu rukometne reprezentacije BiH, dodavši: 

- Ovdje ćemo imati pet treninga i u četvrtak ujutru krećemo za Tivat gdje ćemo održati jedan večernji trening. U petak igramo prvu utakmicu u Tivtu, a u subotu slijedi utakmica na Cetinju. Potom slijedi povratak u Sarajevo odakle igrači putuju u svoje matične klubove.

Selektor je objasnio da u prvom planu nije Crna Gora kao Crna Gora, nego prilika da vidi neke igrače koji su imali manju minutažu.

- Sada će tu biti igrača koji nisu imali veliku minutažu, da vidimo kako oni stoje. Moram do 15. decembra skratiti spisak, i tu će biti dvadesetak igrača koji će biti na pripremama koje su planirane od 23. decembra, pa sve do odlaska u Norvešku 10. januara. Poenta je da vidimo koliko momci mogu, da li su blizu reprezentacije. Imamo kostur reprezentacije koji su iznijeli kvalifikacije. Dolaze neka nova lica, neki novi momci i ovo je šansa da i mi vidimo koliko oni mogu. Radit ćemo na onim stvarima što nam je baza, a to je odbrana, i iz te odbrane, kontre, polukontre i brzi centar. Radit ćemo i na pozicionom napadu, da pravimo kako će to da izgleda. Nećemo puno pričati o Norveškoj, Francuskoj i Portugalu, ali poslije ove akcije će nam biti dostupni novi materijali ovih reprezentacija. Tako da od kraja oktobra, pa do početka priprema, igrači mogu da dobiju materijal vezano za selekcije i da onda radimo na taktičkom dijelu jer u Norveškoj neće biti puno vremena za neke analize. Mislim da se možemo pripremiti na taj način, da se upoznamo sa sve tri selekcije, a najbitnija je svakako prva utakmica sa Norveškom - kazao je Šuman.

Selektor Zmajeva najavio je i decembarsko okupljanje. Najavio je da će ekipu okupiti 23. decembra, a 27. i 28. decembra u planu su utakmice sa Kuvajtom i Bahreinom. Naglasio je kako još nema pismene garancije za ova dva meča.

- Ono što je sigurno to su utakmice 4. i 5. januara u Poreču gdje ćemo odigrati dvije utakmice sa Hrvatskom i potom slijedi odlazak za Norvešku 8. januara - zaključio je Šuman.