SDA Hrvatske

Prijetnje Hodžiću: Desit će ti se "ono što su Srbi Bošnjacima radili u Srebrenici"

Objavljeno: 20.01.2019. u 13:48

Armin Hodžić izjavio da je svakodnevno izložen porukama u kojima se naziva "balijom, turčinom, izdajnikom" i drugim pogrdnim imenima

Predsjednik SDA Hrvatske Armin Hodžić na konferenciji za novinare održanoj u Zagrebu izjavio je da je svakodnevno izložen uvredama i prijetnjama.

On je pročitao i određene poruke koje su mu upućene a u kojima ga se naziva "balijom, turčinom, izdajnikom" i drugim pogrdnim imenima. Hodžić je naglasio kako on nije iznimka u tom segmentu, te da mu se javljaju ljudi koji se susreću sa sličnim uvredama posvuda. Posebno je jeziva bila poruka upućena Hodžiću u kojoj je navedeno kako će mu se desiti "ono što su Srbi Bošnjacima radili u Srebrenici".

Na konferenciji za novinare organiziranoj u saradnji sa drugim bošnjačkim organizacijama u Hrvatskoj, Hodžić je istaknuo kako se Bošnjaci u Hrvatskoj nalaze u krajnje nepovoljnom položaju, te da su trenutno nacionalna manjina "treće kategorije". 

- Bošnjaci su druga po brojnosti nacionalna manjina u Hrvatskoj, a unatoč tome nemaju svog predstavnika u Hrvatskom saboru te svoju izbornu jedinicu dijele sa 4 druge nacionalne manjine. Dok npr. Talijani i Mađari, kojih ima upola manje, imaju sami svoju jedinicu te samim time i saborskog zastupnika - izjavio je Hodžić.

On je naglasio kako je upravo zbog svih navedenih razloga odlučio se kandidirati za saborskog zastupnika u XII izbornoj jedinici, kako bi u Hrvatskom saboru predstavljao Bošnjake.

Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba, je izrazio nezadovoljstvo predstavljanjem Bošnjaka saborske zastupnice Lekaj Prljaskaj koja je podržala i Deklaraciju o pravima Hrvata u BiH. Omerbašić je istaknuo i dosadašnji rad određenih bošnjačkih organizacija koji je doveo do usvajanja zastave i grba bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj, te uvođenja bosanskog jezika u školama.

Kratko se obratio i Salih Huremović, branitelj u Domovinskom ratu, odlikovan za sudjelovanje u akciji Oluja, koji je naglasio zasluge Bošnjaka u Domovinskom ratu.

- Hrvatsku je branilo 25 hiljada Bošnjaka, a više od 1100 ih je dalo i svoj život u toj borbi. Nažalost, ta žrtva nije danas primjereno priznata i obilježena - istakao je Huremović. 

Kada je riječ o odnosima Hrvatske i BiH, Hodžić je izjavio kako Dragan Čović svojim djelovanjem šteti ugledu Republike Hrvatske te pogoršava njen položaj u međunarodnim odnosima.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije