open-navfaktor-logo
search
Bankrot
Prije pet godina igrali finale Evropske lige, sada nemaju novca za četvrti rang
Klub je u 101. godini postojanja bankrotirao i nije uspio da registruje ekipu za takmičenje u četvrtom rangu
03.07.2019. u 20:25
get url
text

Prije pet godina FC Dnipro stigao je do finala Evropske lige. Ukrajinci su u historijskom meču i prvom evropskom finalu poraženi od Seville (3:2), a sada im prijeti gašenje i nestanak s ukrajinske fudbalske karte.

Dnipro je osnovan 1918. godine. Dakle, klub je u 101. godini postojanja bankrotirao i nije uspio da registruje ekipu za takmičenje u četvrtom rangu ukrajinskog prvenstva.

Pod komandnom palicom kontroverznog biznismena Ihora Kolomoyskog klub je uvijek bio u vrhu ukrajinske Premijer lige. Njihovi problemi počinju 2013. godine kada je uspješni trener Juande Ramos napustio klub. Kasnije se ispostavilo da mu Dnipro duguje plaće.

UEFA je zbog toga 2016. zabranila Ukrajincima nastup u takmičenjima pod njihovim kišobranom. Tu nije bio kraj, budući da je Kolomoyskyi odbio isplatiti bivšeg trenera, a na kraju je FIFA oduzela Dnipru 12 bodova i klub je ispao direktno u treću ligu.

I u sezoni 2017/18. Dnipru je oduzeto 18 bodova, pa je klub morao zakoračiti stepenicu niže.

Posljednju sezonu Dnipro je igrao u četvrtoj ligi, ali sada nema dovoljno novca za registraciju. Premam informacijama iz Ukrajine, nekada moćni ukrajinski klub mogao bi u likvidaciju prije starta nove sezone. Šanse za takvo nešto su 99,9 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.