open-navfaktor-logo
search
Pozitivna vijest
Prihodi u Federaciji za devet mjeseci ove godine viši za 351,4 miliona KM
Ekonomski rast je podržan uglavnom rastom izvoza i investicija što je rezultiralo najvećim stopama rasta zaposlenosti, govori Zlatko Hurtić
15.11.2018. u 15:09
get url
text
get url
text

U prvih devet mjeseci ove godine ukupno ostvareni prihodi u Federaciji BiH iznosili su 6.591,7 miliona KM, a što je za šest posto, ili 351,4 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine. Ove podatke Ministartsvo finansija FBiH je predočilo Federalnoj vladi. U informaciji također stoji da su prihodi od doprinosa vanbudžetskih fondova, u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su 2.512,2 miliona KM i veći su za sedam posto, odnosno za 167,3 miliona KM nego lani. Javni prihodi ostalih korisnika u Federaciji BiH iznosili su 249,4 miliona KM i veći su za 21 posto ili za 42,7 miliona KM.

Zlatko Hurtić, ekonomski analitičar za Faktor kaže da trenutne pozitivne ekonomske indikatore posmatra više kao stabilizirajuće, ali da bi oni proizveli značajniji napredak, moraju biti dvostruko viši.

- Po mom mišljenju ekonomski rast koji već treću godinu bilježi pozitivne stope rasta su glavni element rasta javnih prihoda. Ekonomski rast je podržan uglavnom rastom izvoza i investicija što je rezultiralo najvećim stopama rasta zaposlenosti. To je u konačnici vodilo rastu prihoda vanbudžetskih fondova pa je doprinijelo smanjenju njihovih akumuliranih deficita, te omogućilo blagi rast penzija, ali i plaća u zdravstvenom sektoru, prije svega, ljekara - prokomentirao je za Faktor Zlatko Hurtić, ekonomski analitičar.

Dodaje da je u uvjetima BiH rast investicija bitan preduvjet za rast zaposlenosti ali i javnih prihoda.

- Međutim, bilježe se i negativni trendovi a to je rast štednje domaćinstava nauštrb potrošnje. Ovo je rezultat rastuće političke krize koji, između ostalog, nije osigurao veće stope stranog investiranja čime bi ekonomski rezultati bili još bolji. Ukupno gledajući trenutne pozitivne ekonomske indikatore posmatram više kao stabilizirajuće. Međutim, da bi oni proizveli značajniji napredak, u smislu osjetnijeg rasta zaposlenosti, plaća i penzija, realne stope ekonomskog rasta moraju biti dvostruko više u odnosu na postojeće. To će biti moguće postići tek ukoliko se ekonomske reforme budu brže provodile uz smanjenje političkih tenzija, što treba osigurati veće stope stranih ulaganja i rast potrošnje - poručio je Hurtić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.