Približavanje EU: Ukidanje roaminga za države Zapadnog Balkana

objavljeno: 05.02.2018. u 16:37

Ukidanje roaminga za korisnike usluga mobilne telefonije iz zemalja Zapadnog Balkana u državama članicama EU jedna je od mjera koja je predložena u dokumentu koji je upućen Evropskoj komisiji.

Dvanaest država EU želi da šest zemalja Zapadnog Balkana prisustvuje sastancima na kojima se određuje politika Unije i prije nego što postanu članice evropskog bloka, navodi se u dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.

Austrija, Češka, Estonija, Mađarska, Irska, Italija, Litvanija, Letonija, Malta, Poljska, Slovenija i Slovačka predlažu da se ubuduće održava godišnji sastanak sa liderima Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije, piše u dokumentu.

U prijedlogu u 12 tačaka, koji je predat Evropskoj komisiji krajem januara, države EU navode da ministri vlada sa Balkana treba da učestvuju u najvažnijim sastancima EU kada je rječ o životnoj sredini, zdravlju, saobraćaju i vanjskoj politici, piše Blic.

To bi bio korak dalje u odnosu na ad-hock satanke i ministarske susrete za doručkom koje EU nudi partnerima koji nisu članovi.

- Ove mjere ne koštaju ništa, a imale bi ogroman politički uticaj i bile bi instrumentalne u poboljšanju ugleda EU u tom regionu - navodi se u prijedlogu, u kojem su zvaničnici EU pozvani da češće obilaze Balkan.