Pravosudni skandal

Presuda Daruvarcu mogla bi biti ukinuta zbog greške sutkinje

Objavljeno: 12.02.2019. u 21:43

Presuda koju je pročitala sutkinja Meštrović u sudnici i ona koju je u pisanom obliku poslala stranama u postupku bitno se rzalikuju

Presuda Darku Kovačeviću Daruvarcu (31) mogla bi biti ukinuta u rekordnom roku zbog pogreške sutkinje Općinskog suda u Zadru Mitre Meštrović, odnosno zbog bitne povrede procesnog prava, piše Zadarski.hr.

Naime, sutkinja Meštrović je prilikom izricanja osude Daruvarcu 10. januara pročitala tekst presude koji ne odgovara pisanom otpravku presude koju je osam dana kasnije poslala strankama u postupku, prenosi 24sata.hr.

Pisani tekst presude upućuje na zaključak da je sutkinja presudu Daruvarcu donijela mjesec dana prije ročišta na kojem mu je stvarno izrekla osudu, što bi značilo da je sutkinja Daruvarca osudila unaprijed, a da nije održala niti jedno ročište.

Pretpostavlja se da je sutkinja presudu Daruvarcu ispisala još prije ročišta 13. i 14. decembra, ali kako su ta ročišta bila odgođena, postupak je morala nastaviti u januaru.

Nagađa se da joj je prilikom pisanja presude 10. januara ostao stari "urnek" teksta koji je samo dopunila izmjenama opisa ozljeda u skladu s dopunom optužnice i proširila obrazloženje za dodijeljenu kaznu.

Podsjetimo, Darko Kovačević Daruvarac na Općinskom sudu u Zadru 10. januara proglašen je krivim za prijetnje i brutalno premlaćivanje 18-godišnje Zadranke L. G. i nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora. Po zakonu do pravomoćnosti presude u pritvoru može ostati najviše mjesec dana, odnosno šestinu istražnoga zatvora, a to je isteklo 10. februara.

Zbog toga mu je Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u petak ukinulo istražni zatvor, ali i odbilo mjere opreza.

Izvor:   24sata.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije