open-navfaktor-logo
search
Lokalni izbori 2020
Press konferencija CIK-a: Do 11 sati glasalo manje od 15 posto birača, DKPT-u prijavljeno 13 incidenata
Centralna izborna komisija (CIK) BiH održala je press konferenciju o odvijanju izbornog procesa i odzivu birača do 11 sati.
15.11.2020. u 12:04
get url
text

Odziv birača na Lokalnim izborima 2020 na razini BiH iznosi 14,88 posto, kazao je na press konferenciji predsjednik CIK-a Željko Bakalar.

Na razni FBiH odazvalo se oko 13 posto glasača, a u RS-u oko 18 posto.

Podaci za Brčko još nisu poznati.

Bakalar je napomenuo da je izlasnost na Općim izborima 2018. godine u 11 sati iznosila 16, 17 posto.

Operativnom štabu u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela prijavljeno je dosad 13 incidenata u vezi sa narušavanjem glasanja, tri u FBiHi 10 u Brčkom, dok iz RS-a nema prijava o narušavanju izbornog procesa.

Ukupno je u BiH formirano više od 5.000 biračkih mjesta.

Najveći broj biračkih mjesta otvoren je na vrijeme, neki su kasnili iz tehničkih razloga, kazao je Bakalar.

- U Srebrenici je bilo značajnijeg kašnjenja zbog prometne nesreće, kasnilo se u Han Pijesku i Čapljini, gdje su unaprijed upisani potpisi osam osoba. Izborno povjerenstvo naložilo je razriješenje predsjednika biračkog odbora, s obzirom da je u pitanju pokušaj kaznenog djela, pozivamo gradsko povjerenstvo u Čapljini da obavijeste nadležne. U Vlasenici se kasnilo na četiri biračka mjesta, u Srebreniku kasnilo se na jednom biračkom mjestu. Također je bilo 30 minuta kašnjenja u Bihaću, kao i u Čelincu. Biračka mjesta mogu raditi duže, jer su kašnjenja bila kraća od tri sata – pojasnio je Bakalar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.