open-navfaktor-logo
search
Klanjana dženaza
Preminuo Murat Kahrović, svojim književnim djelima borio se za istinu i pravdu
U Sarajevu je u srijedu, 10. februara u osamdeset drugoj godini na ahiret preselio Murat Kahrović, profesor sociologije te istaknuti organizator i učesnik otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995.
11.02.2021. u 16:23
get url
text

Njegov bogat životni put i odbranu zemlje, osim direktnog učešća u Armiji Republike Bosne i Hercegovine, odredile su i poslijeratne aktivnosti u borbi za istinu i pravdu.

Autor je niza veoma cijenjenih i u Bosni i Hercegovini i inostranstvu citiranih knjiga ''Kako smo branili Sarajevo – Prva sandžačka brigada'', ''Seferovo ratno doba'', ''Kako se pripremala odbrana Sarajeva, uloga Patriotske lige Općine Centar'',  ''Bosanski heroji i pokreti od Husein-kapetana do Alije i Sefera'' te''Bošnjaci Sandžaka u odbrani Bosne 1992-1995.''.

Njegovim najznačajnijim djelom se smatra knjiga o prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću ''Alija Izetbegović: u vrtlogu političkih i vojnih dešavanja u Bosni, Evropi i svijetu 1991-1995.'', koja je postigla veliki uspjeh.

Bio je saradnik brojnih listova i publikacija u BiH i Sandžaku koje su se bavile odbranom Bosne i Hercegovine te savremenim političkim pitanjima Bošnjaka.

Do kraja života je ostao privržen ideji odbrane i očuvanja Bosne i Hercegovine te jedinstvu Bošnjaka.

Dženaza Muratu Kahroviću klanjana je danas na mezarju Ravne Bakije u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.