Bosna i Hercegovina će od 16. do 18. oktobra premijerno nastupiti na međunarodnom sajmu dobavljača Volkswagen grupacije, IZB 2018 (Internationale Zuliefererbörse 2018), koji se svake dvije godine održava u Wolfsburgu, Savezna Republika Njemačka, pod pokroviteljstvom WOB AG. 

Devet kompanija iz automobilskog sektora BiH imat će priliku da se pokažu u najboljem svijetlu i predstave asortiman svojih proizvoda i usluga. Kompanije koje nastupaju na sajmu su Aluminij d.d. Mostar, CORE d.o.o. Sarajevo, EMKA Bekto Goražde, Plamingo d.o.o. Gračanica, Pobjeda d.d. Tešanj, Saraj – Komerc d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje, TMD Group d.o.o. Gračanica, Wagner Automotiv d.o.o.  Gradačac i Zinkteknik Bosnia d.o.o. Mostar.

Think Digital je tema desetog međunarodnog sajma IZB koji će na jednom mjestu okupiti 839 kompanija izlagača iz 34 države svijeta. Kompanije iz BiH će biti smještene na zajedničkom štandu pod organizacijom Privredne komore Federacije BiH.

Predstavljanje bh. kompanija na ovom prestižnom sajmu je samo jedna u nizu aktivnosti koju Privredna komora FBiH čini u cilju unapređenja uvjeta privređivanja i predstavljanja potencijala bh. privrede.

U Privrednoj komori FBiH 2016. godine osnovana je Grupacija automobilske industrije (GAI), u čijem su članstvu 32 kompanije koje rade za automobilsku industriju kao i kompanije koje su dobavljači spomenutim kompanijama čime ukupan broj kompanija u grupaciji prelazi 43. S obzirom na važnost privredne snage i postojeći potencijal rasta industrije, Vlada FBiH je, u saradnji s Privrednom komorom FBiH, pokrenula projekt "Razvoj automobilske industrije Federacije Bosne i Hercegovine”.

Glavni cilj zajedničkog projekta Vlade FBiH i Privredne komore FBiH je daljnje jačanje automobilskog sektora kao jednog od najvažnijih pokretača privrednog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Vrlo je bitno naglasiti da se kontinuiranim daljnjim obukama, standardizacijom i certificiranjem, sistemski povećava konkurentnost ekonomije zemlje, a dugogodišnje iskustvo domaćih dobavljača automobilske industrije te njihove trenutne mogućnosti, tehnološki napredak i opredijeljenost ka modernizaciji doprinose daljem razvoju i usavršavanju kompanija automobilskog sektora.

Navedene aktivnosti također su prepoznate i podržane od USAID WHAM projekta, kazali su nam Privrednoj komori FBiH .