Premijera predstave ''Iza zatvorenih vrata", projekat učenika Druge gimnazije Sarajevo

objavljeno: 08.03.2018. u 16:43

Narednog utorka, 13. marta 2018. godine, u Bosanskom Kulturnom Centru u Sarajevu u 19:00 sati održat će se premijera predstave ''Iza zatvorenih vrata" sa slobodnim ulazom. Predstava je projekat učenika dramske sekcije Druge gimnazije Sarajevo pod vodstvom i režijom profesorice Amele Vranac.

Predstava ima kao cilj ukazivanje na važnost mentalnog zdravlja i na borbu usljed određenog oboljenja. Naime, ''Iza zatvorenih vrata" se fokusira na aktuelne probleme današnjice sa naglaskom na one koje, prema anketi koja se sprovela među srednjoškolcima, se pronalaze najviše među adolescentima - anoreksija, bulimija, anksioznost, depresija. Pored navedenih mentalnih poremećaja, predstava će tretirati i PTSP koji je kao posljedica rata sve prisutan u porodicama mladih. Specifičnost predstave je u tome što ona ne tretira jedan od tih poremećaja kao izdvojen slučaj, već sve poremećaje na način da akcent stavi na porodicu i njen odnos prema svojim članovima koji imaju poremećaj.

Nakon premijere predstave, održat će se velika interaktivna panel-diskusija sa eminentnim stručnjacima koji tretiraju navedene poremećaje mentalnog zdravlja, te pojedinci koji su proživjeli ili proživljavaju jedan od njih i koji će sa ličnog aspekta dati uvid u poremećaje koje projekt predstavlja.

- Samim radom na predstavi posljednjih mjeseci učenici su uspostavili lijepe međusobne odnose, kroz rad su se savjetovali sa psihoterapeutima iz porodičkog savjetovališta što im je omogućilo bolji pristup ulogama i lakše razumijevanje poremećaja, što je ujedno i jedan od ciljeva projekta - razumijevanje i antistigma. Učenje, rad i druženje su pratile naš rad za vrijeme predstave Iza Zatvorenih Vrata – kazala je profesorica Vranac.

Poslije prošlogodišnjeg uspjeha dramske sekcije Druge gimnazije, i ove godine očekivanja su velika. Dramska sekcija Druge gimnazije poziva sve zainteresirane da im se pridruže premijeri u utorak. Cilj je da se kroz ovaj amaterski rad uspiju srušiti određene stigme i povećati svijest o tematikama mentalog zdravlja koje su često tabu, ali su bliže svima nema nego što mislimo.