Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto jučer je u sjedištu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu potpisao mandatno pismo za implementaciju projekta "Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo".

Potpisivanje je organizovano u okviru događaja "EBRD Zeleni gradovi: Izgradnja za održivu budućnost u gradovima", na kojem je premijer Forto učestvovao kao panelista o temi izazova finansiranja gradskih projekata gradova u vrijeme velikih klimatskih promjena.

-Projekt "Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo" za nas znači dodatne investicije od 20 miliona maraka u 40 javnih objekata u KS od kojih su većinom obrazovne ustanove, odnosno škole, vrtići, zgrade fakulteta i zdravstvene ustanove - saopćio je Press KS.

-Korist ulaganja u energijsku efikasnost nije isključivo mjerljiva u novcu. Ovo je ulaganje u zdravlje, održivost i budućnost - naveo je Forto.

Implementacija projekta "Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo" planirana je u 2020. godini.

Očekivani efekti investicije su poboljšani uvjeti rada i općeg komfora u obnovljenim javnim objektima i smanjenom potrošnjom energije. Zamjenom energenata postiže se smanjenje emisije CO2, smanjenje potrošnje energije do 50 posto po objektu, što ima direktne utjecaje na uštede u kantonalnom budžetu, dodaje se u saopćenju iz Pressa KS.