open-navfaktor-logo
search
Budžet institucija BiH
Predsjedništvo BiH dalo rok Vijeću ministara BiH, HDZ-ovi i SNSD-ovi kadrovi se oglušili
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine će u četvrtak održati redovnu sjednicu, a na dnevnom redu kojeg je predložio predsjedavajući Zoran Tegeltija nema Nacrta zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.
27.05.2020. u 07:39
get url
text
get url
text

Predsjedništvo BiH je, podsjećamo, 6. aprila od Vijeća ministara BiH zatražilo da ponovo razmotri predloženi budžet, te da novi prijedlog dostavi najkasnije do 31. maja 2020. godine. To se, očigledno, neće dogoditi.

Usvajanjem budžeta institucija BiH za 2020. godinu bi se omogućilo neometano funkcioniranje institucija na državnom nivou i realizacija njihovih obaveza, što je naročito važno u kontekstu aktuelne pandemije koronavirusa i svih njenih ekonomsko-socijalnih posljedica. Upravo je zbog toga Predsjedništvo BiH od Vijeća ministara BiH zatražilo da novi nacrt budžeta bude prilagođen toj situaciji na način da će predvidjeti uštede na strani rashoda.

- Po mogućnosti, tako osigurana sredstva treba predložiti u posebnu stavku, kojom bi se pomoglo u otklanjanju ekonomskih šteta nastalih usljed pandemije – navodi se u zaključku Predsjedništva BiH.

Iako je taj rok gotovo istekao, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZBiH) još nije dostavio nacrt, te Vijeće ministara BiH neće dostaviti Predsjedništvu BiH u predloženom vremenskom okviru. Upravo je Bevandina samovolja razlog zbog kojeg je na računima Centralne banke BiH "zarobljeno" 333 miliona eura Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), s obzirom na to da HDZ-ov ministar insistira da u Odluku o raspodjeli tog novca "uglavi" i kantone.

VEZANI TEKST - Dodik i Tegeltija tvrde da je sve spremno za raspodjelu 333 miliona eura, potpisani dokumenti ih demantiraju

Uprkos činjenici da Bevanda u svojim ladicama drži nacrt budžeta i adekvatnu odluku o raspodjeli novca MMF-a, njegov stranački predsjednik Dragan Čović obilazi općine i kantone kojima rukovode kadrovi HDZ-a BiH, te obećava podršku viših nivoa vlasti.

- Osiguranje normalnog života ljudi i funkcioniranja svih institucija, uključujući i zdravstveni sistem, moraju biti osigurani – poručio je Čović nakon posljednjeg sastanka sa predstavnicima Vlade Posavskog kantona.

O činjenici da taj kanton još nije dobio novac MMF-a koji im je trebao pripasti, te da su kapaciteti države u kojoj se taj kanton nalazi bitno ograničeni zbog opstrukcija HDZ-a, Čović nije govorio.

Interesi građana BiH, pretočeni i u budžet institucija BiH za ovu godinu, u rukama su HDZ-a BiH i njihovih političkih partnera iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji usvajanje tog dokumenta blokiraju zbog izbora novih članova Centralne izborne komisije (CIK), koji, za razliku od njihovih prethodnika, nisu pod kontrolom tih stranaka. Zbog sastava CIK-a HDZ i SNSD dovode u pitanje i organizaciju Lokalnih izbora u BiH, koji su u subotu zvanično pomjereni sa 4. oktobra na 15. novembar 2020. godine.

- Bez promjene odluke o izboru članova CIK-a neće biti ni budžeta institucija BiH – zaprijetio je Čović još u martu.

Isti stav ima i šef SNSD-a Milorad Dodik, koji je kazao da bi se tek poništavanjem izbora članova CIK-a "mogli stvoriti uvjeti za odobravanje sredstava za održavanje izbora".

VEZANI TEKST - Dodik i Čović zbog CIK-a otvoreno blokiraju održavanje Lokalnih izbora, SDP ih štiti

Opstruiranje usvajanja budžeta institucija BiH za 2020. godinu i Odluke o raspodjeli novca MMF-a kontinuitet su opstrukcija ove dvije stranke, čije posljedice osjećaju i građani na čijim glasovima bi one trebale temeljiti svoj politički kapacitet.

Međutim, stranačka kontrola nad CIK-om je očigledno za HDZ i SNSD važnija u odnosu na potrebu finansiranja borbe protiv pandemije koronavirusa i njenih negativnih posljedica, prije svih onih ekonomskih. Takav odnos HDZ-a i SNSD-a ide u prilog ranijim optužbama prema kojima su ove dvije stranke svoje izborne rezultate dugovale upravo izbornim manipulacijama u režiji CIK-a. Smjenom članova CIK-a koji su dovođeni u vezu sa HDZ-om i SNSD-om su ove dvije stranke izgubile potrebnu većinu za donošenje odluka u toj instituciji, poput odluke o izboru kompanije koja će štampati glasačke listiće, odluka o sastavu općinskih izbornih komisija ili odluke o načinu popunjavanja Doma naroda FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.