open-navfaktor-logo
search
Novac mu nije motiv
Predsjednik Zambije osam mjeseci nije primio plaću
Stanovnike Zambije u ponedjeljak je zatekla vijest da njihov predsjednik Hakainde Hichilema nije primio predsjedničku plaću osam mjeseci otkako je na poziciji.
05.04.2022. u 09:13
get url
text

Ministarstvo nadležno za isplatu predsjedničkih plaća i naknada saopćilo je da se Hakainde Hichilema odrekao plaće "u interesu da služi javnosti" u toj afričkoj državi.

Odgovarajući na tu tvrdnju, Hichilema je rekao da plaća nije bila njegova motivacija za traženje javne funkcije, na koju je izabran prošlog augusta.

- Pitanje plaće nije problem jer novac nije bio naš motiv za traženje javne funkcije. Dakle, nije stvar da vlada nije bila voljna da plati - rekao je novinarima po dolasku u grad Livingstone na jugu zemlje, gdje će primiti predsjednika Ruande Paula Kagamea.

Hichilema (59), ekonomista i biznismen s lokalnim i međunarodnim vezama, postao je predsjednik nakon 15 godina provedenih u opoziciji, pobijedivši tadašnjeg šefa države Edgara Lungua za više od milion glasova.

Njegov izbor uslijedio je nakon predizbornih obećanja da će oporaviti ekonomiju iskorijenjivanjem korupcije i otvaranjem radnih mjesta za mnoge, posebno mlade.

Hickilema je u biznisu od svoje 26. godine i stekao je ogromno bogatstvo, iako je od političkih protivnika optuživan da je zaradio novac nakon kontroverzne privatizacije državne imovine 1990-ih godina.

- Moja namjera i motivacija je vidjeti kako možemo poboljšati živote ljudi - dodao je.

Hichilemino bogatstvo se procjenjuje na milione dolara, a ranije je prijavljeno da ima dionice u lokalnim hotelima i industriji prerade stoke.

On nije javno prijavio svoju imovinu prije prošlogodišnjih izbora jer zakon nije primoravao kandidate da to učine.

Među ostalim afričkim liderima koji su prethodno smanjili plaće u posljednje dvije godine za 10 do 30 posto su južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, predsjednik Gane Nana Akufo-Addo, predsjednik Malavija Lazarus Chakwera i predsjednik Kenije Uhuru Kenyatta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.