Izrael, za koji se vjeruje da jedini posjeduje nulearni arsenal na Bliskom istoku, kaže da neće biti vezan nikakvim iranskim nuklearnim sporazumom i da bi na kraju mogao poduzeti jednostranu akciju protiv iranskih nuklearnih lokacija.

- Obraćam se cionističkom režimu Izraela. Treba da znate da ako poduzmete i najmanji potez protiv naše nacije, naše oružane snage će gađati srce cionističkog režima - rekao je Raisi u televizijskom govoru na vojnoj paradi povodom Dana narodne armije.

Trupe su marširale ispred podijuma na kojem je stajao Raisi sa vojnim oficirima. Helikopteri su letjeli iznad njih, a padobranci su se spuštali iznad paradnog područja u blizini grobnice ajatolaha Ruholaha Homeinija, osnivača Islamske države.

Sjedinjene Države i Iran već više od godinu dana vode indirektne pregovore o spašavanju sporazuma. Washington ga je napustio 2018. godine i ponovo uveo sankcije Teheranu.

Ali razgovori su obustavljeni prošlog mjeseca zbog neriješenog pitanja da li će se Sjedinjene Države odlučiti da uklone Korpus garde Islamske revolucije sa američke liste terorističkih organizacija, što je zahtijevao službeni Teheran.

Iran je reagirao kršenjem sporazuma o svom nuklearnom programu. Prema sporazumu, Iran je ograničio svoje nuklearne napore u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.