U spomen na Nihada Ninu Čatića UNIMR "Nino Ćatić" podsjeća javnost da je on do posljednjih trenutaka svog života bio posvećen širenju istine. Činjenice o Srebrenici, od 1992. do 1995. godine, tada su možda nekome bile teško pojmljive, ali ih je on nepokolebljivo iznosio. Iz njegovog djelovanja potrebno je izvući i pouku da su objektivnost i istinoljubivost neprolazne, pozitivne, općecivilizacijske kategorije od kojih ne treba odustajati čak i u najtežim uslovima, poput neprijateljskog okruženja,navodi se u saopćenju.

Zbog historijskog doprinosa širenju istine o Srebrenici, koje je trajalo od početka napada na ovaj grad pa sve do njegovog pada, UNIMR "Nino Ćatić" će predložiti Univerzitetu u Novom Sadu, odnosno Filozofskom fakultetu – gdje je Nihad Nino Ćatić studirao novinarstvo, da na određen i primjeren način odaju počast i uspostave institut sjećanja na svog studenta.

Ne želimo vjerovati da će naš prijedlog biti odbijen jer ne postoji razlog da ova visokoškolska ustanova ne bude ponosna što je njihov student bio glas istine koji je dolazio iz Srebrenice, saopćili su iz Udruženja.

Nakon što su snage ratnog zločinca Ratka Mladića, ali i pripadnici drugih zločinačkih formacija, ušle u Srebrenicu, Nihad Nino Ćatić je krenuo prema slobodnoj teritoriji pod kontrolom legalnih vlasti Republike Bosne i Hercegovine. Tamo nije uspio doći. U Srebrenici i okolini počinjen je genocid nad Bošnjacima. Majka Hajra Ćatić još traga za posmrtnim ostacima sina Nihada.

Sadržaj posljednjeg izvještaja kojeg je Nihad Nino Ćatić poslao 10. jula 1995. godine putem radio amatera:

- Srebrenica se pretvara u najveću klaonicu. Poginuli i ranjeni neprestano se dovlače u bolnicu. Nemoguće je opisati. Svake sekunde po tri smrtonosna projektila padnu na ovaj grad. U bolnicu je trenutno dovezeno 17 poginulih, 57 teže i lakše ranjenih. Da li iko u svijetu može doći da vidi tragediju koja se dešava Srebrenici i njenim stanovnicima? Ovo je nečuven zločin koji se izvodi nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice. Populacija u ovom gradu nestaje. Da li iza svega stoji Akaši, Butros Gali ili neko drugi, bojim se da za Srebrenicu neće više biti bitno - riječi su ovog srebreničkog novinara iz njegovog posljednjeg izvještaja kojeg je poslao 10. jula 1995. godine putem radio amatera.