open-navfaktor-logo
search
Visoke cijene
Predloženo uvođenje lijekova tocilizumab i Remdesivir na bolničke liste za Covid-pacijente u KS
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno su izglasali prijedlog da se lijekovi tocilizumab i Remdesivir stave na bolničke liste za liječenje teških Covid-bolesnika, a koje su građani do sada kupovali u slobodnoj prodaji po izuzetno visokim cijenama.
25.03.2021. u 08:03
get url
text
get url
text

- Obavezali smo Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) da ukoliko postoji potreba za ta dva lijeka koja su se pokazala dobri u liječenju teških Covid-bolesnika, da osiguraju da se stave na bolničku listu - kazala je Danijela Kristić, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine KS.

U obrazloženju prijedloga zastupnice Kristić navodi se da se lijek tocilizumab nalazi na Federalnoj listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, a koristi se kao dio protokola liječenja COVID-19 teških bolesnika kod takozvane "citokinske oluje".

- S obzirom na to da je poznato da pojedini pacijenti lijek nabavljaju putem apoteka i donose u bolnicu, te isti plaćaju oko 1.300 KM, na ovaj način ćemo omogućiti dostupnost svima. Lijek Remdesivir se koristi u liječenju virusnih infekcija - stoji u obrazloženju.

BIRNBiH je ranije pisao o potrebi da se ovaj lijek uvede na bolničke liste za liječenje Covid-pacijenata, ali i problemu sa nedostatkom inicijative za dopune listi tokom pandemije koronavirusa u BiH, zbog čega su mnogi građani prinuđeni plaćati svoje liječenje i po nekoliko stotina KM.

Iz ZZOKS nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH do objave teksta.

Dunja Grabovac je lijek tocilizumab kupila nakon što je dobila poziv od doktorice iz bolnice, kada joj je rečeno da je taj lijek potreban za njenu majku. Uprkos njegovoj visokoj cijeni, ona je tada krenula u potragu.

- Doktorica me nazvala, predstavila se, kazala da je mami hitno potreban taj lijek i da ga nabavim i donesem u bolnicu. Nisam uopće bila uključena u dijalog, to je bio njen monolog, a ja sam samo dovedena pred svršen čin. Ja sam tada shvatila kratko i jasno, vojnički, da taj lijek treba mojoj mami za život - rekla je Grabovac.

Iako je i sama pozitivna na koronavirus, ona je prije hospitalizacije majke bila prinuđena voziti je od Doma zdravlja do bolnica, kao i poslije otići u banku i u nabavku lijeka.

- Da me bilo koji policajac zaustavio, on je imao potpuno pravo po mjerama koje su donesene da mi napiše kaznu. To što sam se ja u tim trenucima borila da kupim mami lijek, da spasim život, njima to sigurno ne bi bilo relevantno - kazala je ona.

Prema računu kojeg je objavila javno, lijek tocilizumab košta 1.128,61 KM u apoteci "Belladonna" u Istočnom Sarajevu. Kaže da je ispred bolnice upoznala još jednu osobu koja je također donijela isti lijek.

- Ja se sve vrijeme bojim da li će me ponovo nazvati i reći da mami treba još jedna doza tog lijeka, jer to bi onda zaista bio problem za mene jer ja više nemam novca da ga kupim. Novci mi sigurno neće pasti s neba - rekla je.

Doktor Dragan Stevanović je ranije za BIRNBiH kazao da troškovi liječenja pacijenata oboljelih od koronavirusa trebaju spadati na teret države, a da se lijekovi poput tocilizumaba trebaju naći na bolničkim listama. On je izjavio da će i sam pokrenuti inicijativu kroz ZZO KS-a u koji je postavljen kao član Upravnog odbora na dva mjeseca.

Ministarstvo zdravstva TK-a je odlukom iz decembra 2020. godine uvrstilo lijek tocilizumab na bolničku listu u Tuzlanskom kantonu, a za potrebe liječenja Covid-pacijenata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.