Birn BiH objavio je da od nezvaničnog izvora iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine saznaje imena uhapšenih.

VEZANI TEKST - Uhapšeni komandanti i vojnici VRS-a, osumnjičeni za ubistvo 100 Bošnjaka iz Nevesinja

Uhapšeni su Zdravko Kandić, nekadašnji zapovjednik Petog bataljona Nevesinjske brigade, Dragan Đurđić, nekadašnji zamjenik zapovjednika Petog bataljona Nevesinjske brigade te trenutni pripadnik Oružanih snaga BiH, bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) Dragan Ivanišević, Goran Došlo i Milan Trifković te bivši rezervni milicioneri Siniša i Mladen Kandić i Dragoslav Aćimović, piše Birn.

Tužilaštvo BiH saopćilo je danas da se radi o osam bivših pripadnika VRS-a koji su osumnjičeni za zločine nad stanovništvom bošnjačke nacionalnosti s područja Nevesinja.

- Zločini se odnose na ubistva oko 100 osoba bošnjačke nacionalnosti, na lokaciji u mjestu Zijemlje, među kojima više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i veći broj djece, među kojima i djeca starosti od 15 dana do dvije godine života - saopćeno je iz Tužilaštva.

U počinjenom zločinu, ubijene su gotovo cjelokupne porodice Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve.

Navedeno je da su posmrtni ostaci 49 osoba pronađeni, dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvijek traga.

U saopćenju SIPA-e je navedeno da su se hapšenja dogodila na području Nevesinja, Gacka, Trebinja, Banje Luke i Sarajeva.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljnjim aktivnostima.